Index Vakbarát Hírportál

Megint gyógyíthatatlan lesz a tripper?

2011. október 11., kedd 10:44

Brit orvosok megállapították, hogy a gonorrhoea, itthon elterjedt nevén kankó, vagy tripper ellen használt antibiotikum többé nem hatékony, mivel a szexuális úton terjedő betegség már nagymértékben ellenálló vele szemben.

A britek Egészségvédelmi Ügynöksége szerint eljutottunk a betegség gyógyíthatatlanná válik, hacsak nem találunk új gyógymódot. Az orvosoknak be kell fejezniük a cefixim antibiotikum használatát, és inkább két másik hatékonyabbat kell használniuk. Az ügynökség szerint a változtatás mindenképpen szükséges a növekvő rezisztencia miatt. Két másik lehetőség maradt: egy pirula és egy injekció.

A páciensektől vett, laboratóriumban kitenyésztett mintákon elvégzett tesztek kimutatták, hogy a ceifxim antibiotikummal szembeni rezisztencia 2010-ben már 20 százalék volt, szemben a 2009-es tíz százalékkal. 2005-ben még nem találtak az Egyesült Királyságban olyan gonorrhoea baktériumot, amely ellenállt volna ennek a gyógyszernek.

Szokatlan képesség

A baktériumnak, amely a betegséget okozza – Neisseria gonorrhoeae -, megvan az a szokatlan képessége, hogy alkalmazkodik a különböző antibiotikumokhoz: először a penicilinhez, később a tetracyclinekhez, a ciprofloxacinhoz, most pedig a cefiximhez.

A WHO ajánlása szerint le kell cserélni az elsődlegesen használt antibiotikumot, ha a rezisztencia vele szemben eléri az 5 százalékot. A Chlamydia után a gonorrhoea a második legelterjedtebb baktérium által okozott, szexuális úton terjesztett fertőzés az Egyesült Királyságban.

Rovatok