Index Vakbarát Hírportál

Tele van titánnal a Hold

2011. október 13., csütörtök 16:48

Hatalmas titánlelőhelyeket fedezett fel a Holdon a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter szondája. A Hold körül ötven kilométeres magasságban keringő, tudományos méréseket végző műhold vulkáni eredetű kőzetekben mért 18 százalékos titántartalmat. A Földön a legjobb titánlelőhelyeken is legfeljebb háromszázalékos az ércben a fém koncentrációja. Valószínűleg a Hold erősebb vulkanikus tevékenysége miatt alakulhattak ki a földinél sokkal gazdagabb lelőhelyek.

A titán egyszerre erős és könnyű, ráadásul ellenáll a korróziónak, így fontos alapanyaga több csúcstechnológiai iparágnak, többek között az űrkutatásnak is. A Holdon főként az ilmenit nevű kőzetben fordul elő, ami valójában egy magas titántartalmú vasoxid. Az anyagot felhevítve kinyerhető belőle a titán, és az oxigén is, ami különösen jól hangzik a jövendő holdi helyszíni kitermelés szempontjából, hiszen az oxigént felhasználhatják a holdbázis levegőjének dúsítására vagy rakéta-üzemanyag gyártható belőle.

A Hold ásványkincseinek kiaknázása az összes nagy űrkutatási hivatal szerint elég távol van még, de a gazdag titánlelőhelyek jó érvet jelentenek az ilyen irányú kutatások folytatása mellett.

Rovatok