Index Vakbarát Hírportál

Megsüti a rákot a Philips

2011. október 17., hétfő 19:33

Miközben a holland gyártó egyre jobban visszaszorul a távol-keleti konkurencia miatt a szórakoztató elektronikai piacon, próbál egyre nagyobb szeletet kihasítani az egészségügyből.

A Philips idén ünnepli megalapításának 120. évfordulóját, ennek örömére konferenciát rendezett szülővárosában, Eindhovenben. A rendezvény nyitóbeszédében a vállalat CEO-ja, Frans van Houten elmondta, hogy hiába vett részt a Philips a cd, a dvd és a bluray megalkotásában, a lemezbizniszben nincs többé pénz, mert senki sem vesz már lemezeket. Az emberek inkább letöltenek, ebben a szegmensben viszont nem versenyképes a vállalat, mert ahhoz médiaszolgáltatóvá kéne válnia.

Tévéből a véráramba

Szűkülnek a lehetőségek a szórakoztató elektronika egyéb területein is, például a tévégyártásban. Van Houten beismerte, hogy egyszerűen képtelenek árversenybe kezdeni a távol-keleti konkurenciával, de ez nem is cél: egyrészt megegyeztek egy kínai vállalattal, amelyik a csoporton belül majd az olcsóbb tévéket gyártja, másrészt meg a Philips az innovatívabb, nagyobb haszonkulccsal járó csúcskategóriában tevékenykedik tovább. És persze új utakat is keres, most például az egészségügyben.

A konferencián kisebb csoportokra osztották a hallgatóságot, bevezették a csoportunkat egy terembe, majd ott közölték velünk, hogy 42 százalékunk szív- és érrendszeri problémákba, vagy a rákba fog belehalni. Valószínűbb, hogy rákba.

Tény, hogy a társadalmak öregednek, és míg az őskorban fiatalon felfalta az embert (és az asszonyt) valami állat, addig ma már inkább egy kellemetlen és hosszan tartó betegséggel fejezzük be a az életet. A Philips azonban több megoldást is kínál arra, hogy az évtizedekig tartó agónia ne legyen olyan rossz.

Az egyik legérdekesebb szerkezet a rákkezelés forradalmasítására készül. A szakemberek szerint 2025-re a rák lesz a leggyakoribb halálok, ha nem teszünk valamit gyorsan, de a hanghullámokkal hevítő kísérleti eszköz elvileg sok betegnek megváltás lehet.

Az alapkoncepció az, hogy a kemoterápia a rák mellett a testet is legyengíti, ami nem jó, ahogy a sebészeti beavatkozások sem tartoznak a legkellemesebb programok közé. Az új eszköz ezzel szemben képes hatvanfokosra melegíteni a test egy jól meghatározott pontját, akár a testünk mértani közepét is úgy, hogy a körülötte található szerveket nem éri hatás. Az állítást egy karajszelettel bizonyították nekünk, aminek úgy sütötték meg a közepét, hogy a széle érintetlen maradt. Új lehetőségek a molekuláris gasztronómia előtt!

Gyakorlatilag tehát a szerkezet megsüti a rákot, és csak azt, de ha a sütés nem segít, ott van a célzott kemoterápia: olyan gyógyszer szervezetbe juttatása, ami csak hőre kezd el hatni, így az előre kiválasztott rákos területen kívül nem okoz máshol problémát a véráramba kerülve. A kísérletek már folynak és biztatók: állítólag tízszer több kemoterápiás anyagot lehet így a rákhoz juttatni, mint egyébként, miközben a szervezet nem gyengül le feleslegesen.

Lézeres ráncsimítás

De vannak más orvosi eszközök is: precíziós műszerek, amikkel sokkal alaposabban lehet az emberbe nézni operáció nélkül, hogy amikor mégis felnyitják, ne érje az orvosokat meglepetés. Vagy hogy a megfelelő kezelést tudják elkezdeni felnyitás nélkül.

Egy másik újítás a nyakba akasztható érzékelő, ami automatikusan felhív egy számot, ha a gazdája felől nem érzékel életjeleket. Gyorsulásmérő, ami figyeli, hogy mennyit mozgott nap közben, és a számítógépre dugva este megdorgálja, ha nem eleget. Vagy ott az Intense pulse light, ami úgy felmelegíti a szőrt lézerrel, hogy az jó ideig nem mer újra kinőni. És akkor már emlékezzünk meg arról a 899 eurós szerkezetről is, ami meg a ráncokat tünteti el lézerrel. A saját kategóriájában állítólag ez is előzmény nélküli, bár én jó húsz évet és pár tucat tanulmányt biztosan kivárnék, mielőtt elkezdeném használni.

Abban a szoftverben viszont határozottan van perspektíva, ami egy kamerával összekötve képes kimutatni az emberi légzés- és szívritmusszámot. Előbbit a légzőszervek apró mozgásaiból, utóbbit meg az arcszín változásából: amikor ver egyet a szívünk, alig látható módon, de megtelik vérrel az arcunk, amit a kamera érzékel.

Jelenleg még csak kísérleti projektről van szó, viszont karácsonyra elvileg már kijön az alkalmazás iPad-verziója, ami a tablet saját kameráját használja a megfigyelésre. Nagy segítség lehet ez azoknak, akik biztosan akarnak lenni abban, hogy újszülöttjükkel minden rendben van.

Rovatok