Index Vakbarát Hírportál

Már tudjuk, hogy néz ki egy óriáspolip

2011. október 18., kedd 19:08

Az amerikai Mark Laita lefényképezett egy óriáspolipot, a képen az állat minden színe látható – írja a New Scientist. A fotó a múlt héten kiadott Sea nevű képeskönyv gyűjteményének egyik darabja.

A víz alatti fényképezés egyik nagy kihívása, hogy az állatok sokszor kékeszöld árnyalatúak, mert a víz elnyeli a színeket, leghamarabb – már néhány méter után – a pirosat. E jelenség miatt Laita tartályokban, stúdiólámpákkal megvilágítva fényképezte le az albumában szereplő élőlényeket, hogy megmutassa azok valódi színeit.

Hűen nevéhez, az óriáspolip tényleg a legnagyobb létező polip. Ezek állatok egy fejből és nyolc karból állnak, átlagosan négy méter hosszúra és akár negyvenöt kilogrammosra is megnőhetnek. Élettartamuk nagyjából öt év.

Az óriáspolip (Enteroctopus dofleini) a fejlábúak osztályába, a nyolckarú polipok öregrendjébe tartozik, és Csendes-óceán északi medencéjében, a Japán-tengertől keleti irányban Alaszkáig, déli irányban Kaliforniáig él. Kagylókkal és rákokkal táplálkozik. Gyakran viszi vissza a zsákmányt az odújába, ami általában egy akkora hasadék vagy szakadék, hogy beleférjen papagájcsőr alakú állkapcsa, mely az egyetlen kemény része az állatnak.

Rovatok