Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a legészakibb pitonleletet

2011. október 18., kedd 10:32

Mintegy 15 millió éves, melegkedvelő piton maradványait találták meg a Németország Augsburg környékén. A tudósok szerint ez a legészakibb pitonlelet a világon.

A 3,5 méter hosszú állat csigolyáit Griesbeckerzell közelében találták meg. A szorításával ölő piton, mely akár tízméteresre is megnőhet, a világ legnagyobb kígyói közé tartozik, elsősorban a meleg területeket kedveli.

„Abból indulunk ki, hogy akkoriban a területen az évi átlaghőmérséklet 19 Celsius-fok körül lehetett, különben az állat nem érezte volna jól magát itt" – mondta el Madelaine Böhme, a Tübingeni Egyetem paleontológusa hétfőn. Augsburg éves átlaghőmérséklete manapság nyolc Celsius-fok, ami már túl hideg a meleget igénylő állatnak.

A kövület valószínűleg a miocén földtörténeti korból származik. A meleg-szubtropikus hőmérsékletek után, amelyek akkoriban Németország területére is jellemzőek voltak, a klíma gyorsan lehűlt és szárazabbra fordult.

A pitonok csak ebben a viszonylag rövid időszakban élhettek Európában. A 14 millió évvel ezelőtti hirtelen hőmérsékletcsökkenéssel az állatok sorsa megpecsételődött. Közép-Európában nem találtak későbbi korokból származó óriáskígyó-kövületeket.

Rovatok