Index Vakbarát Hírportál

Valószínűbb az autizmus a koraszülötteknél

2011. október 18., kedd 10:54 | aznap frissítve

Az autizmus kialakulásának kockázata ötször nagyobb a kis súllyal született koraszülötteknél a teljes időre világra jött babákhoz képest – állapították meg amerikai kutatók. A Pediatrics című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 862, New Jerseyben világra jött gyerek egészségét követték nyomon 21 éves koráig.

Az 1,8 kilogrammnál kisebb súllyal született gyerekek öt százalékánál diagnosztizáltak autizmust, miközben az átlagnépesség körében egyszázalékos az előfordulása. A kis születési súly és a motoros, valamint kognitív problémák felbukkanása közötti kapcsolatot már számos korábbi tanulmány igazolta.

A tudósok követéses vizsgálatában szereplő gyerekek 1984 szeptembere és 1987 júliusa között jöttek világra, születési tömegük fél és két kilogramm közé esett. A gyerekek közül 623-at szűrtek autizmusra 16 éves korukban, közülük 117-nél állapították meg a spektrumzavar jellegű állapot kockázatát. Utóbbiak közül hetvenet 21 éves korukban újra teszteltek. Az így kapott adatokból számították ki az autizmus ötszázalékos előfordulási arányát a csoportban.

Rovatok