Index Vakbarát Hírportál

Visszaesett a malária okozta halálozás

2011. október 18., kedd 11:54

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az utóbbi évtizedben csaknem több mint húsz százalékkal csökkent a maláriában meghaltak száma világszerte – írja a BCC. A szervezet új jelentése szerint annak az 108 országnak, ahol a malária népbetegségnek számít, az egyharmada tíz éven belül minimálisra csökkentheti az ilyen jellegű megbetegedések számát. Szakértők úgy vélik, hogy a jelenlegi ütemet tartva 2015-ig akár további hárommillió életet is megmenthetnek.

A szúnyogok által terjesztett betegség leginkább Fekete-Afrikában jellemző: a halálesetek 85 százaléka köthető ide. 2009-ben 781 ezren haltak meg váltólázban.

A WHO 1955-ben indított küzdelmet a malária felszámolásáért, és eddig tucatnyi országban, illetve térségben sikerült visszaszorítania a fertőző betegséget. Az ENSZ több szakosított intézménye és a Világbank kezdeményezésére indított Roll Back Malaria Partnership nevű projekt azt célozza, hogy 2015 végéig további 8-10 országban számolják fel a váltólázat. A WHO szerint a malária jelentős gazdasági károkat okoz az érintett országoknak, és a legfertőzöttebb államokban akár a hazai össztermék 1,3 százalékának kiesésével is számolni kell a kór miatt.

Rovatok