Index Vakbarát Hírportál

Sosem látott fotók a déli-sarki expedícióról

2011. október 24., hétfő 14:53

Robert Falcon Scott, a Brit Királyi Flotta tisztje 1912. január 17-én érte el a Déli-sarkot, ahol szembesült vele, hogy a norvég Roald Amundsen már ott járt alig egy hónappal korábban. Scott a visszafelé vezető úton egész csapatával együtt életét vesztette, egynapi járóföldre a bázistól. Scott korábban nem látott fotói kerültek elő most, a százéves évfordulóra.

A nyilvánosságra hozott körülbelül száz kép közül, amelyeket „Scott kapitány eltűnt képei” címen jelentettek meg a héten az Egyesült Államokban, a legtöbbet eddig nem láthatta a nagyközönség. David M. Wilsont, a képeket bemutató könyv szerzőjét rokoni szálak fűzik az expedíció egyik tagjához: nagyapjának testvére, dr. Edward Wilson több fotón is feltűnik. A visszaúton Scott oldalán halt meg.

A képek azért kerülhettek elő, mert Herbert Ponting az expedíció hivatalos fotósa nem követte a többieket a sarkig, túlélte a vállalkozást, és visszavitte Scott és saját képeit Angliába. Saját fotóit publikálta, azonban Scott képei évtizedekig feküdtek a fótóügynökség pincéjében.

A képek 2001-ben újra felbukkantak, de rosszul publikálták és címkézték őket, mígnem egy londoni aukciós ház kezébe nem kerültek. Itt összerendezték a képeket, és fekete-fehér reprodukciókat készítettek belőlük.

Rovatok