Index Vakbarát Hírportál

Autizmust okozhat az antidepresszáns

2011. október 25., kedd 15:30

A születés előtt és közvetlenül utána antidepresszáns hatásának kitett patkányoknál agyi elváltozások jelentkeztek, és az állatok az autizmushoz hasonló viselkedést mutattak - közölték tanulmányukban amerikai kutatók.

Az állatkísérlet eredménye kísérleti igazolását adhatja annak a feltételezésnek, hogy a terhesség alatt szedett antidepresszáns és a születendő gyereknél a későbbiekben jelentkező autizmus között kapcsolat állhat fenn.

A patkányoknak megszületésük időpontja körül citalopram hatóanyagot, egy szelektív szerotonin-visszavételt gátló szert (SSRI-t) adtak a vizsgálatban. Az így felnövekvő kölykök új helyzetekben különösen erős félénkséget mutattak, és nem játszottak együtt társaikkal.

„Megállapításaink aláhúzzák, hogy az agy megfelelő fejlődéséhez kiegyensúlyozott, tehát nem túl magas és nem túl alacsony szerotoninszintre van szükség" – idézte Rick Lint, a Mississippi Egyetem Orvosi Központjának munkatársát a LiveScience..

Korábbi tanulmányok is utaltak már arra, hogy a szerotonin ingerületátvivő anyag fontos szerepet játszik a még formálódó magzati agy érési folyamatában. Lin és kutatócsoportja a patkánykísérletekben úgy találta, hogy a nőstény állatok viselkedése nem változott a szer hatására, ám a hím rágcsálók igen félénkké és társaságkerülővé váltak. A tanulmányt részletesen hétfőn ismertették az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben.

Rovatok