Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a vikingek elveszett városát

2011. október 26., szerda 16:21

Írország egyik első viking települését tárták fel Louth grófságban, Castlebellingham közelében. A város a maga idejében méretében és jelentőségében Dublinnel vetekedett.

A vikingeknek két telelőbázisuk volt Írországban, közülük az egyiknek Dublin számított. A másiknak, Linn Duachaill nevű településnek azonban csupán az emléke maradt fenn mondákban, de senki sem tudta, hol lehetett. Az egykori viking település felkutatásra egy régészekből és helytörténészekből álló csoport vállalkozott, akik nagyszabású ásatásokat végeztek ott, ahol a mondák leírták várost.

A feltárások során került napvilágra a 0,6 négyzetkilométeres erődített település, amelyet időszámításunk szerint 841-ben alapítottak a vikingek. Itt javították hajóikat, innen kereskedtek a környező vidék lakosságával, de innen indultak portyára is. Becslések szerint négy-ötezer harcos és vagy kétszáz hajó állomásozott itt.

„Míg Dublin inkább kereskedővárosként fejlődött, ez a település a portyázók központja volt" – vélekedett a leletről Micheál McKeown történész, a régészeti expedíció tagja.

Az ásatások során nagy mennyiségben kerültek elő a hajóácsok által használt szegecsek, fizetőeszközként szolgáló ezüstdarabkák, de találtak szekercét és a rabok megbéklyózására szolgáló láncokat is.

Rovatok