Index Vakbarát Hírportál

Mérgező fémektől a négydimenziós térig

2011. október 27., csütörtök 13:55

A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben indította a Lendület Programot, aminek célja, hogy támogassa a legtehetségesebb fiatal kutatók szakmai előrehaladását, és megállítsa elvándorlásukat az országból.

A program nyertesei a támogatásból ígéretes kutatási programok megvalósítására új kutatócsoportokat hoztak létre az akadémia kutatóintézeteiben. A saját kutatócsoport mellett mindez önálló munkalehetőséget, jól felszerelt laboratóriumot és méltányos fizetést jelent a hazaköltöző vagy itthon maradó tehetségeknek. 2009-ben öt, 2010-ben hét, 2011-ben pedig már 16 kutató alakíthatott önálló kutatócsoportot, így összesen már 28 kiemelkedő fiatal tudós folytathat nemzetközileg is versenyképes kutatásokat a 2011-ben az egyetemekre is kiterjesztett Lendület programból elnyert, összesen 1,1 milliárd forintból. Az MTA öt évre biztosítja a támogatást. A támogatást 2010-ben elnyerők most számoltak be az akadémián egyéves munkájuk legfontosabb eredményeiről.

Búcsú a mérgező fémektől

A jelenleg használt, gyakran mérgező hatású átmenetifém-katalizátorokat kiváltani képes alternatív katalitikus módszerek kidolgozása Soós Tibor vegyész célja. Az MTA Kémiai Kutatóközpont Biomolekuláris Kémiai Intézet osztályvezetője és társai által folytatott kutatások egy új katalitikus koncepciónak, a frusztrált Lewis-pároknak a kiaknázására irányulnak, amelyek révén a gyógyszeripar és az élelmiszeripar kulcsfontosságú eljárásaiban jelenleg használt fémkatalizátorok újfajta, környezetkímélő katalizátorokkal helyettesíthetők. Soós Tibor és munkatársai eredményességét bizonyítja, hogy a világ egyik legpatinásabb kémiai szaklapja, az Angewandte Chemie az általuk leírt katalizátor-fejlesztési elvet kiemelt minősítéssel fogadta el.

Érdekek és megoldások

Az együttműködésben rejlő konfliktusok vizsgálatával a csődbe ment háztartások, vállalatok vagy akár országok problémáinak megoldásához járulhat hozzá kutatásaival Kóczy Á. László. A kooperatív játékelmélet kutatója a Lendület program keretében az MTA Közgazdaságtudományi Intézetében hozta létre csoportját, amely az elmúlt évben főleg olyan helyzeteket vizsgált, amelyekben az érintettek egyéni érdekeinek sérülése nélkül kell társadalmilag igazságos megoldást találni. Az alapvetően elméleti kutatásokat folytató Kóczy Á. Lászlónak és munkatársainak eredményei nem csak az üzleti életben alkalmazhatók, de összetett gazdasági-politikai és velük összefüggő társadalmi problémák megértéséhez is közelebb vihetnek.

Mikrobák városa

A bakteriális fertőző betegségek elleni küzdelmet segíthetik Galajda Péter kutatásai. A Lendület program keretében az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Kutatóintézetében alakított kutatócsoport a mikroba-, illetve baktériumközösségek biológiai és biofizikai vizsgálatával foglalkozott. A kutatók első lépésként a nanotechnológia segítségével elkészített mikroszkopikus élőhelyeken elemezték a baktériumok mozgását, csoportos viselkedését és egymáshoz való viszonyát. Galajda Péter munkája hosszabb távon további biológiai és orvosi kutatások ösztönzője lehet.

A rák leküzdésétől a napelemekig

Súlyos betegségek, például a rák kifejlődésének nyomon követésére, illetve célzott kezelésére alkalmas nanorészecskék létrehozása az egyik célja a fizikából doktoráló Gali Ádámnak és kutatócsoportjának. Az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézetében megkezdett munka első eredményeként olyan új eljárást dolgoztak ki a szervezet számára ártalmatlan nanorészecskék előállítására, amellyel rákos elváltozásokat lehet hatékonyan kimutatni. A biológiai észlelőrendszerek mellett a harmadik generációs napelemek hatékonyságát növelő, újszerű megoldásokat is vizsgálja a csoport, kutatási eredményeik új típusú napelemek kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá.

Négydimenziós terek nyomában

A természet- és egyes társadalomtudományok módszertani megújítását ígérik Stipsicz András matematikus eredményei. Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetében megszervezett csoportjával a Lendület program első évében a három- és négydimenziós sokaságok tulajdonságait vizsgálják. A kutatócsoport tagjai a matematika klasszikus fejezeteihez is visszanyúlva, a legfeljebb négydimenziós terek jellemzőit kutató, úgynevezett alacsony dimenziós topológiával foglalkoznak. A háromdimenziós tér vizsgálata azért is tarthat számot nagy érdeklődésre, mert a részét képező csomók elméletének biológiai kutatásokra is jelentős hatása lehet.

Szemléletváltás a daganatos betegségek gyógyításában

A daganatellenes szerek új generációjának és a személyre szabott terápiát szolgáló új eljárásoknak a kifejlesztésén dolgozik az MTA Enzimológiai Intézetében Szakács Gergely. A korszerű daganatellenes terápia sikerei ellenére a kemoterápiával szembeni rezisztencia (multidrog-rezisztencia, MDR) továbbra is megoldásra váró klinikai kihívás. A fiatal rákkutató a daganatos betegségek gyógyításának újfajta megközelítésén dolgozk. Módszerének lényege a kezelések során megjelenő rezisztens tumorsejtek szelektív elpusztítása. A kutatóorvos sikerességét mutatja, hogy a Starting Grants pályázaton elnyerte az Európai Kutatási Tanács tudományos tanácsának támogatását.

Az idegrendszer harca az elhízással

Újszerű módon közelíti meg kutatásaiban az elhízás terápiáját az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében dolgozó Fekete Csaba. A Lendület program támogatásával a fiatal kutató a táplálkozást szabályozó neuropeptideket és receptorokat próbál azonosítani. Kutatócsoportjához az elmúlt évben négy kutató csatlakozott. Első lépésként a jóllakottságot szabályozó idegi folyamatokat kezdték vizsgálni, és sikerült egy olyan új idegpályát leírniuk, amelynek szerepe van a jóllakottság érzésének kialakulásában.

Rovatok