Index Vakbarát Hírportál

A tök titkai

2011. október 31., hétfő 00:23

Tudta ön, hogy a Mindenszentek idején a dekorációs piacot uraló, a zöldségesek által csak Halloween-töknek titulált, hatalmas, kerek, narancssárga tökféle nem azonos a sütőtökkel? Sőt furcsamód a cukkini és a patisszon sokkal közelebbi rokona a gigantikus töklámpások alapanyagának, mint a kicsi, narancssárga sütőtök.

Idén október utolsó hetében már nemcsak a zöldségesek, de a virágboltok és a legtöbb nagy közért is „Halloween-tök“ néven árul a laikus számára gigantikus sütőtöknek tűnő tárgyakat, a hétköznapi, palack formájú sütőtöknél azonban jóval drágábban. Vajon egy nemzetközi összeesküvés áldozatai lettünk, melyben szteroidon nevelkedett óriás sütőtököket próbálnak drága lámpásalapanyagként ránk sózni, vagy valóban jogos a Halloween (leánykori nevén Mindenszentek) címke indokolta kétszeres szorzó?

Az ember, akinek a Duna tévében főzték a tökét

Péntek délután a Fény utcai piacon szinte minden második zöldséges standján ott sorakoznak a súlyzó formájú, egy-kétkilós sütőtökök, az árusok vérmérsékletétől és önbizalmától függően 99 és 250 forint közötti árakon. Vagy féltucatnyi stand pedig töklámpásnak való óriástököt is árul, kilóját 180-200 forintért. Ezek inkább a 3-5 kilós kategóriába tartoznak, úgyhogy egy lámpás anyagára 600-1000 forintnál kezdődik, de vannak egészen gigászi darabok is.

Egy őstermelő standján Hokkaido tök néven egészen sötét narancssárga, kisebb, kerek tökre bukkanok, 400 forintos kilónkénti áron. „Ebből lesz a legjobb leves, nagyon édes. Nem látta a műsort? Egész héten ebből főztek a Duna tévében, tőlem vettek vagy tizenhét darabot“ – büszkélkedik a bácsi, aki szerint a Halloween-tököt is meg lehet sütni, de levesnek mindenképpen a kicsi sütőtököt vagy a Hokkaidót ajánlja.

A szomszédos standnál egy hölgy Halloween-tököt, sárga sütőtököt és fehér héjú sütőtököt is árul. Kérdésemet, hogy lehet-e a töklámpás belsejéből levest főzni, szinte szentségtörésnek tartja. Ha jól értem, szerinte a töklámpás a gyertya meggyújtásával élelmiszerből szakrális tárggyá lényegül át, és nem illik megenni. Egyébként vélekedésével nincs egyedül: a buddhisták sem tartják illőnek az áldozati virágok megszagolását, hasonló okból. Nevezéktani faggatózásomra elmondja, szerinte a Halloween-töknek nincs külön neve, azt csak simán töknek, töklámpásnak hívják. A fehér héjú, palackforma kabakost szimplán sütőtöknek titulálja, a sárgára viszont azt mondja, az a kanadai sütőtök.

Egy eddig érdeklődve figyelő vásárló hölgy is bekapcsolódik a beszélgetésbe, és azt mondja, a faragni való tökből is jó levest lehet főzni, csak teljesen ki kell kaparni a belsejét. „A lámpáson úgysem látszik, milyen vastag a héja“ – mondja, bizonyos vallási intoleranciával.

Sárgán virágzik a

Úgy tűnik, a fejekben teljes a keveredés a sütőtök mibenlétét illetően. Szakember segítségéhez folyamodom: a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán a Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéken dr. Kappel Noémihez irányítanak, aki tökszakértő, a hamarosan megjelenő Tökfélék termesztése című könyv szerkesztője. Az adjunktust egy szabadszállási répaföld szélén éri telefonhívásom, ahol éppen fajtakísérleti bemutatón vesz részt a Róna szövetkezetben.

Mint mondja, amit a zöldségesek Halloween-tök néven árulnak, annak Cucurbita pepo a becsületes latin neve. Sok tökféle tartozik ebbe a fajba: a cukkini, a patisszon és a spárgatök is C. pepo. Ez utóbbiakat nyáritöknek is nevezik, mivel zsengén szedik őket étkezési célra, termésük éretten már kemény és ehetetlen. „Gazdasági és nem biológiai érettségben szedjük a nyári tököket“ – pontosít az adjunktus. Az apró, tarka virágbolti dísztökök is C. pepók: ezek teljesen érett darabok, és étkezési helyett maximum önvédelmi célra alkalmasak, a dekorációs mellett.

Az éretten fogyasztott tököket dr. Kappel téli töknek nevezi: a mi Halloween tökünk mellett ilyen a fehér héjú sütőtök (Cucurbita maxima) és a nálunk legelterjedtebb, narancsszín héjú sütőtök (Cucurbita moschata) is, amelyet sonkatöknek és kanadai töknek is neveznek. Az egyébként rejtély, hogy miért kanadai, mert ugyan a tökfélék Mezoamerikából származnak, kanadai eredetről nem szól a fáma. Onnét csak Bryan Adams és Celine Dion érkezett.

Az adjunktus küzd a sütőtök-főzőtök distinkció ellen, amelyet igen megtévesztőnek nevez. Szerintem is zavaró, hogy a zöldségesek mindent sütőtöknek hívnak, bár én a főzőtök kifejezéssel még a Paprika tévében sem találkoztam eddig. Dr. Kappel Noémi szerint egyértelműbb a téli tök – nyári tök megnevezés. A köznyelvben sütőtökként aposztrofált kabakosok tartoznak a téli tökök közé: mint mondja, ezek azok, melyeket biológiai érettségben szedünk, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak.

A mi Halloween-tökünk is téli tök, és ha nagyon akarjuk, meg is süthetjük a belsejét, de nem igazán finom. A kisebb tökök finomabbak és sokkal édesebbek, így jobban járunk, ha vacsorára kanadai tököt választunk. Akit pedig nem érint a végtörlesztés, akár egy Hokkaidóba is beruházhat.

Rovatok