Index Vakbarát Hírportál

Túl sok a nikotin az e-cigiben

2011. november 2., szerda 13:40

A genfi egyetem kutatói szerint elektromos cigaretták ugyanannyi nikotint adnak le, mint a normál dohányáruk.

Eddig hasonló vizsgálatokat gyakorlatlan dohányosokkal végeztek, akiknek a laborban néhány slukkot kellett szívniuk az elektromos cigarettából. Az ilyen kutatások résztvevőinek vérében semmi nikotint vagy csak nagyon keveset találtak - mondta el Jean-Francois Etter, genfi szakértő.

Etter szerint azonban bizonyos szintű tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy helyesen használják az e-cigarettát. Ezért munkatársaival harminc egykori dohányos bevonásával végezték a kutatást. A résztvevők jelenleg szokásszerűen használnak elektromos cigarettát.

A European Respiratory Journal című szaklapban bemutatott tanulmány szerint ezek a fogyasztók átlagosan 150 slukkot szívnak az elektromos cigarettából. Az eredmények szerint a testben ugyanannyi kotinin (a nikotin lebomlási terméke) halmozódott fel, mint a hagyományos dohányosokéban.

A tesztelt elektromos cigaretták kétszer annyi nikotint tartalmaznak, mint más póteszközök, például a nikotintapasz. Etter szerint a közegészségügyi hatóságoknak is fontos lenne tudniuk, milyen mennyiségeket tartalmaznak az elektromos eszközök, mert használatuk mellett a dohányosok ugyanúgy nikotinfüggők maradnak, csak nincsenek kitéve a dohányban található további négyezer mérgező anyag káros hatásainak.

Rovatok