Index Vakbarát Hírportál

Nemi életünket is tönkreteszi a szmog

2011. november 4., péntek 12:50

A szúrós szagon és a közlekedési nehézségeken túl egészségkárosító hatása is van a tartós szmognak. Nemzetközi tanulmányok a szaglás romlására, a szélütések és szívrohamok kockázatának növekedésére és a nemzőképesség csökkenésére figyelmeztetnek.

Kerülni kell a szmogos levegőt, mert többféleképpen károsítja az emberi szervezetet. Orosz kutatók tavaly arra jöttek rá, hogy a légszennyezés hatására jelentősen csökken a férfiak nemzőképessége, mert genetikailag belénk van programozva, hogy a vészterhes időkben nem érdemes gyermeknemzéssel és -szüléssel bajlódni.

A füst mérgező anyagai az ivarsejtek DNS-ét károsítja, és emiatt jobb is, hogy csökken a termékenység. Ha a lerontott spermium mégis meg tudná termékenyíteni a petesejtet, akkor nagyobb lenne a veszélye az embrió hibás fejlődésének, vagy annak, hogy fogyatékos utód születik.

Armaisz Kamalov, a Szecsenov Orvostudományi Egyetem reproduktív egészségügyi központjának vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a tél eleve rossz a férfi nemzőképesség szempontjából, mert ebben az évszakban 30 százalékos csökkenés figyelhető meg.

Büdös életbe

Szexuális életünk mellett az étvágyunkat is befolyásolhatja a szálló por. Mexikói kutatók azt figyelték meg, hogy a szmogos Mexikóváros lakói kevésbé ismerik fel a kávé, a narancslé illatát, valamint a romlott ételek szagát, mint a közeli kisváros lakói. Az orr nyálkahártyájában lévő szaglóreceptorok érzékenyek a légszennyezésre, ezért megy tönkre az emberek szaglása. A kutatók azt feltételezik, hogy a szmog a szaglással szoros kapcsolatban álló ízlelésre is hatással lehet.

Arra is erős bizonyítékok vannak, hogy az ipari és a közlekedési szennyeződések növelik a szélütés és a szívroham kockázatát. A fosszilis tüzelőanyagok, tehát a szén, olaj és benzin elégetésekor keletkező finom szemcseméretű égéstermékek akár órákon vagy napokon belül képesek kifejteni káros hatásukat az Amerikai Szívtársaság tanulmánya szerint.

A légszennyezés gyulladást okozhat, és az sem kizárt, hogy az apró szemcsékben lévő kémiai anyagok közvetlenül is károsítják a szervezetünket. Testünk válaszreakciói miatt növekszik a rögképződés, a trombózis valószínűsége, károsodhatnak az erek, a keringés, romlik a szív teljesítménye, ami összességében szívrohamot, szélütést és halált okozhat.

Felerősített hatás

Az ÁNTSZ közleménye szerint riasztási szintnél az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait. Allergiához hasonló tünetek jelentkezhetnek, tüsszögés, torokkaparás, orr- és szemviszketés, orrfolyás. Hosszabb távon apró sérülések keletkezhetnek a nyálkahártyán, és ez utat nyit a baktériumok, vírusok számára, könnyebben alakul ki fertőzés.

A krónikus légzőszervi betegeknek (például asztmásoknak, COPD-seknek) kell a legjobban vigyázniuk, mert náluk az általános panaszok erőteljesebben jelentkezhetnek, a köhögés és fulladás gyakoribbá válhat.

Rovatok