Index Vakbarát Hírportál

Leírták a baktériumok vámpírjának genomját

2011. november 7., hétfő 14:06 | aznap frissítve

Meghatározták egy kizárólag más baktériumokon élősködő, azokból az életet kiszívó baktérium teljes genetikai állományát – idézte amerikai kutatók eredményét a LiveScience. A kutatók megállapították, hogy a baktérium levadássza áldozatát, annak külső sejtfalához kapcsolódik, majd teljes kiszáradásáig elszívja tőle tápanyagait és energiaforrásait.

A kutatók szerint a baktériumot fel lehetne használni a más baktériumok okozta emberi betegségek elleni harcban. „A patológusok tüzet tűzzel olthatnának, ha ezeket használnák, mivel egy olyan baktériumról van szó, amely agresszív vadászatba kezdene, és megtámadna bizonyos, az ember számára különösen veszélyes egyéb baktériumokat" – magyarázta Martin Wu kutatásvezető.

A Micavibrio aeruginosavorus elnevezésű baktériumot pár évtizede szennyvízben fedezték fel, laboratóriumban azonban nehéz volt tanulmányozni, mert szennyezett azokkal a baktériumokkal, amelyekkel táplálkozik.

A Virginiai Egyetem munkatársai mostani tanulmányukhoz először elkülönítették a vámpírként viselkedő baktérium saját alkotórészeit, majd meghatározták azok pontos DNS-betűsorrendjét. Az így megismert genom azt bizonyította, hogy a mikroorganizmus nem képes túlélni saját erőforrásaiból még akkor sem, ha minden életfontosságú tápanyag rendelkezésre áll. Ebből a baktériumból ugyanis hiányoznak azok a gének, amelyek nélkülözhetetlenek egyes tápanyagok sejtfalon való átjuttatásához, ezért kénytelenek azokat más baktériumoktól megszerezni túlélésükhöz.

A genom elemzése során olyan géneket is talált a kutatócsoport, amelyek vélhetően az áldozathoz való kapcsolódás, illetve a tápanyag kiszívásának folyamatában játszanak szerepet a vámpír baktérium életében.

Rovatok