Index Vakbarát Hírportál

Gyógyszer a parlagfű-allergiára

2011. november 9., szerda 13:02

Az allergia igazi népbetegség, csaknem minden harmadik ember túlérzékeny valamire és legtöbben a parlagfűre allergiásak. A helyzet másutt sem jobb, ezért egy allergiával is foglalkozó orvosi kongresszuson nagy feltünést keltett egy új, a parlagfű-allergia ellen hatásos gyógyszer.

Az új készítmény nyelv alá helyezhető, elszopogatható tabletta. Azt igyekszik elérni, hogy a szervezet immunrendszere ne indítson túlzott védekező választ az alapvetően nem veszélyes, kívülről bekerülő anyagra. Az allergia a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek a túlműködése, ha valamilyen normális körülmények között ártalmatlan anyagot ellenséges, támadó molekulának érzékel és fokozott immunválaszt indít el.

A vizsgálatban 1350, parlagfűre allergiás amerikai vett részt. A vizsgálat alanyai négy hónapig olyan időszakban is használták a tablettákat, amikor nem volt parlagfűszezon, majd az egész időszakaszban, amikor a túlérzékeny emberek szenvednek a parlagfű okozta allergiás tünetektől.

Az új gyógyszer a placebóhoz képest 25 százalékkal csökkentette a panaszok gyakoriságát és tette szükségtelenné a korábban is használt, allergiaellenes gyógyszerek bevételét. A gyógyszer hatásosságát az is igazolta, hogy a nagyobb adag szedése esetén a hatás jelentősen jobbnak bizonyult.

Az allergia szakértői az új kezelést hatásosnak ítélték meg. Azt remélik, hogy az amerikai élelmiszer-és gyógyszerellenőrző hatóság, az FDA rövidesen jóváhagyja, hogy a tabletta a patikákba kerülhessen.

Rovatok