Index Vakbarát Hírportál

Kihalt a nyugat-afrikai fekete orrszarvú

2011. november 10., csütörtök 16:54 | aznap frissítve

A veszélyeztetett állatok megmentésére alakult nemzetközi szervezet, az International Union for Conservation of Nature hivatalosan kihaltnak nyilvánította a nyugat-afrikai fekete orrszarvút, más néven a nyugat-afrikai keskenyszájú rinocéroszt. Ezzel az afrikai fekete orszarrvúak négy alfajának egyik tűnt el.

Az állat egyébként nem fekete színű, ahogyan legközelebbi rokona, a szélesszájú, vagy fehér orrszarvú sem fehér; a legenda szerint a dél-afrikai telepesek körében a holland wijd (széles) és az angol white (fehér) szavak összekeveréséből fakadt az egyik orrszarvúfaj fehérnek nevezése, a másik pedig megkülönböztetésképpen kapta a fekete nevet.

A fekete orrszarvú sokáig egész Nyugat- és Dél-Afrikában elterjedt volt, de az orvvadászat a XX: század második felétől kezdve drámai tempóban tizedelte meg soraikat. Az orrszarvú tülkének több kultúrában is csodatevő gyógyító hatást tulajdonítanak, illetve afrodiziákumnak tartják, ez adta a keresletet az orrszarvúra vadászóknak.

Az afrikai országokban nem túl erős és korrupt környezetvédelmi hatóságok, és az állat lassú szaporodási tempója (7-8 éves korában lesz ivarérett, 16 hónapos vemhesség után hoz világra utódot, ikreket szinte soha) az orvvadászattal együtt ahhoz vezetett, hogy az 1980-as évekre 10-15 ezer, az ezredfordulóra pedig alig 2000 maradt belőlük. A nyugat-afrikai alfajból 2006 óta egyetlen vadon élő példányt sem láttak, így az most hivatalosan is felkerült a kihalt alfajok listájára.

Az IUCN jelentése szerint az emlős állatok 25 százalékát fenyegeti a kihalás, a világ néhány részén pedig egyenesen drámai a helyzet, Madagaszkáron például az állatvilág 40 százaléka a kipusztulás szélén álló fajokból áll.

Rovatok