Index Vakbarát Hírportál

11/11/11

2011. november 11., péntek 11:11

A maja naptárra épülő, sokszor megcáfolt, de ennek ellenére népszerű jóslat szerint csak 2012-ben jön el az apokalipszis, de sokan tartanak a furcsa dátumoktól, időpontoktól is - vagy éppen fordítva, különleges, szerencsés napnak tartják, ha valamiféle minta bukkan fel a dátumban. A mai dátum palindrom, ráadásul már a második a hónapban. Lehet, hogy 11. 11. 11. napján vége mindennek? Pár ember életének mindenképpen, legalábbis a ma mozikba kerülő 11-11-11 című horrorfilmben.

A mai rövidített dátum számjegyeit visszafelé olvasva is ugyanazt kapjuk, mint előre: 11.11.11. Ez a második különleges dátum pár héten belül, november másodikán a hosszú formátum volt szimmetrikus: 2011.11.02. Az ilyen szimmetrikus számokat vagy szavakat palindromnak, régiesebb elnevezéssel palindrómának hívjuk. A palindrom kétféle értelemben használatos: a szűkebb, eredeti értelemben olyan szó vagy szókapcsolat, amely visszafelé olvasva is ugyanaz, tágabb értelemben pedig olyan szó vagy szókapcsolat, amely visszafelé olvasva is értelmes, bár nem azonos az eredetivel.

A híres maja világvége hívei a mai napot is különleges jelentőségűnek tartják, mivel az ősi naptár utolsó napja, 2012. december 21 is szimmetrikus dátum. Hogy a világvégevárók szerint ma mi fog történni, nem egyértelmű, de a numerológusok abban nagyjából egyetértenek, hogy a csupa egyesből álló dátum pozitív jelentésű, és valami olyasmit jelez, hogy az emberek eggyé válnak, vagy legalábbis közelebb kerülnek egymáshoz, és csökken a megosztottság. Vannak, akik ennél is tovább mennek, és azt jósolják hogy ma 1111 angyal fog alászállni a mennyekből.

Szerencsés szám

Pszichológusok és agykutatók szerint természetes dolog, hogy a szimmetrikus dátumnak megpróbálunk valamiféle nagyobb jelentőséget adni, az agyunk ugyanis mintákban gondolkodik, ezek segítenek kiválogatni a fontos információkat a háttérzajból. Ezért próbálunk ösztönösen mindenben rendszert és szinkronicitást találni – ezért látunk bele például arcokat a felhőkbe.

Mások szerint az ilyen napok szerencsét hoznak: Las Vegasban például százak készülnek összeházasodni ma 11 óra 11 perckor. Az orlandói Disney Worldben 11 esküvőt tartanak ma egyszerre. Dél-Koreában tömegesen kérik terhes nők, hogy ma indítsák be náluk a szülést, hogy a gyerekük a szerencsésnek tartott dátumon szülessen. Először a világtörténelemben az Android és az iOS is együtt csinál valamit: felhasználóik közösen emlékezhetnek meg erről a különleges napról. Mindehhez csak le kell tölteni a Massive Symphony alkalmazást, 11 óra 11 perckor az összes készüléken egyszerre elindít egy dalt. A projekthez eddig 100 országból több ezren csatlakoztak.

A Facebookon mozgalom indult a különleges pillanat megörökítésére: készíteni kell egy képet arról, hogy mit csináltunk éppen akkor, az így beérkezett alkotásokból pedig kisfilm készül.

Filmre vitték

Darren Lynn Bousman, a Fűrész filmek rendezője úgy gondolta, érdemes filmre vinni a mai napot. A történet szerint a főszereplő családja tizenegy óra tizenegy perckor meghal egy balesetben, a 11-es szám pedig ettől fogva üldözi.

Jeles napok

November 11. egyébként több országban is nemzeti ünnep, Amerikában ez a Veteránok napja, amikor arra emlékeznek, hogy 1918-ban november 11-én írták alá a németek és a szövetségesek a compiégne-i fegyverszünetet, ezzel hivatalosan lezárva az első világháborút.

Belgiumban ma ünneplik a nőnapot, Kínában ez a szinglik napja, Dél-Koreában pedig a Valentin-nap helyi megfelelője. A Maldív-szigetek és Angola ma ünnepli a függetlensége, illetve a köztársaság kikiáltását, Lengyelország pedig a 123 éves orosz-porosz-osztrák megszállás végét. Arról nem is beszélve, hogy november 11. Leonardo DiCaprio, Demi Moore és Dosztojevszkij születésnapja.

Palindrom szerelem

Nemcsak dátumokra vonatkozhat a palindromszabály: a magyar nyelvben rengeteg palindrom szó, mondat, sőt összefüggő szöveg van. Breyer Gyula sakknagymester az 1800-as években írt egy teljes palindrom szerelmeslevelet:

"Nádasi K. Ottó Kis-Adán, májusi szerdán e levelem írám. A mottó: Szivedig ime visz irás, kellemest író! Szinlelő sziv rám kacsintál! De messzi visz szemed... Az álmok (ó csaló szirének ezek, ó csodaadók) elé les. Irok ime messze távol. Barnám! Lám e szivindulat Öné. S im e sziv, e vér ezeket ereszti ki: Szivem! Ime leveled előttem, eszemet letevő! Kicsike! Szava remegne ott? – Öleli karom át, Édesem! Lereszket évasziv rám. Szivem imád s áldozni kér réveden – régi gyerekistenem. Les im. Előtte visz szived is. Ég. Érte reszketek, szeret rég és ide visz. Szivet – tőlem is elmenet – siker egy igérne, de vérré kinzod (lásd ám: ime visz már, visz a vétek!) szerelmesedét. Ámor (aki lelőtt ó engem, e ravasz, e kicsi!) Követeltem eszemet tőled! E levelem ime viszi... Kit szeretek ezer éve, viszem is én őt, aludni viszem. Álmán rablóvá tesz szeme. Mikor is e lélekodaado csók ezeken éri, szól: A csókom láza de messzi visz!... Szemed látni csak már!... Visz ölelni!... Szoríts!... Emellek Sári szivemig. Ide visz Ottó. Ma már ím e levelen ádresz is uj ám: Nádasi K. Ottó Kis-Adán."

Rovatok