Index Vakbarát Hírportál

Fókarekord Észak-Európában

2011. november 17., csütörtök 10:51

Rekordmennyiségűre növekedett a borjúfóka-állomány a Watt-tengerben: a levegőből végrehajtott számolások szerint 24118 állat él Németország, Dánia és Hollandia északi partjainál. A wilhelmshaveni nemzetközi Watt-tengeri titkárság szerdai közlése szerint ez a tavalyihoz képest kilenc százalékos növekedést jelent. A fiatal állatok száma nyolc százalékkal 7044-re növekedett.

„Ez a legnagyobb szám, amelyet a számlálások kezdete, 1975 óta mértünk" - mondta el Jens Enemark, a titkárság vezetője. Bár a növekedés mértéke az elmúlt években lelassult, nincs jele annak, hogy az állomány elérte volna a maximumot. Állománynövekedés tapasztalható a kúpos fókák között is. Őket legutóbb márciusban és áprilisban számolták össze: összesen 3312 állat él a területen.

A legtöbb borjúfóka Schleswig-Holstein területén él, itt csaknem 8500 állatot regisztráltak. Dániában él a legkisebb populáció, megközelítőleg 3100 egyed. A regionális különbségek feltehetőleg az állatok vándorlására és a számlálások során tapasztalt rossz időjárás problémájára vezethetők vissza.

A borjúfókákat csak akkor lehet megszámolni, amikor apálykor a homokpadokon ejtőznek. Sok állat viszont ez idő alatt a vízben tartózkodik, ahol nehezen észrevehetőek. A becslések szerint így akár 35 ezer fóka is élhet a Watt-tengerben.

Rovatok