Index Vakbarát Hírportál

Éjjel virágzó orchideafajt találtak

2011. november 22., kedd 18:38

Egy holland kutató olyan, Pápua Új-Guineában őshonos orchideát fedezett fel, aminek az a különlegessége, hogy éjszaka virágzik. Ed de Vogel csupán azért vitte Hollandiába a csendes-óceáni sziget esőerdejében talált növényt, hogy megállapítsa, miért száradnak el a bimbói, amikből normális esetben két centiméteres virág szokott nyílni. Az újonnan felfedezett orchideafaj különleges virágzási szokásaira csak ezután derült sor.

„Annyira váratlan volt, mert rengeteg orchideafaj létezik, de egyik sem virágzik csak éjszaka" – nyilatkozta Andre Schuiteman, a Királyi Botanikus Kertek orchideaszakértője a BBC-nek. Schuiteman volt a társszerzője annak a cikknek, ami az új fajt mutatta be a Botanical Journal of Linnean Society szakfolyóiratban.

Az Új-Britannia szigeten felfedezett növény a Bulbophyllum nemhez tartozik; végleges neve, a Bulbophyllum nocturnum a nemére, valamint szokatlannak mondható éjszakai életmódjára vezethető vissza. Az orchidea virágai alkonyat után nyílnak ki, napfelkelte után néhány órával azonban összezáródnak, majd elszáradnak. Schuiteman feltételezése szerint ennek az lehet az oka, hogy a petéiket éjszaka gombákban lerakó kis legyek porozzák be a növényt, ami a gombákat utánozza. Gyanítható, hogy a virág az emberek számára nem érzékelhető illat kibocsátásával vonzza magához a rovarokat.

A növény viselkedésének megértése további vizsgálatokat igényelne, ezt azonban megnehezíti, hogy a növény származási területén, Új-Britannia nyugati részén fakitermelés folyik. Az érintett terület megóvásához és a munkálatok leállításához azonban a kormány közbenjárása szükséges; a bontanikusok kérvényezni fogják a kitermelési engedély felfüggesztését.

Rovatok