Index Vakbarát Hírportál

Könnyen túladagolható a krónikus fájdalomra szedett gyógyszer

2011. november 24., csütörtök 14:45

Életveszélyes túladagoláshoz vezethet, ha naponta akár kicsivel több paracetamolt szed valaki az előírtnál – idézte brit kutatók figyelmeztetését a BBC.

Az Edinburgh-i Egyetem klinikáján 161 túladagolási esettel találkoztak a kutatók az elmúlt hat évben, ezekről számoltak be a British Journal of Clinical Pharmacology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban. Megállapították, hogy a krónikus fájdalmukra paracetamol hatóanyagú szert szedő emberek gyakran észre sem veszik, hogy több gyógyszert vesznek be a biztonságosnál, ami májkárosodáshoz vezet.

A klasszikus egyszeri nagy adag miatt bekövetkező túladagolásnál a vérteszt kimutatja a szer túl magas koncentrációját, ha azonban hosszabb időn át, naponta viszonylag kis mértékben emelt dózisban veszi be valaki a paracetamolt, akkor a szer vérszintje nem mutat kiugróan magas értéket.

Kenneth Simpson és csoportja 663 olyan páciens orvosi adatait tekintette át a tanulmányhoz, akiket paracetamol miatti májkárosodással utaltak be az egyetemi klinikán működő Skót Májtranszplantációs Egységbe. Annál a 161 embernél, akik fokozatosan adagolták túl a szert, nagyobb valószínűséggel alakultak ki máj- és agyi problémák, és többször volt szükség vesedialízisre vagy légzésük támogatására, mint az egyszeri nagy dózissal mérgeződött pácienseknél. Mint Simpson kiemelte, a kismértékű túladagolás hatása is összegződik, és egy idő elteltével akár halállal is végződhet a szervkárosodás.

Rovatok