Index Vakbarát Hírportál

Tesztelik a tüdőrák elleni vakcinát

2011. november 25., péntek 12:52

Brit páciensek bevonásával próbálják ki a kubai fejlesztésű tüdőrákellenes vakcinát, ami egy korábbi kísérletben meghosszabbította a betegek élettartamát.

„A terápiás tüdőrákvakcina, Cimavaz-EFG klinikai tesztje napokon belül megkezdődik az Egyesült Királyságban" – mondta Erik D'Hondt, a Bioven malajziai gyógyszervállalat tudományos igazgatója, aki a szer európai disztribúciójáért felel.

Azt nem tudni, hogy hány páciens vesz részt a mostani tanulmányban. A vakcinát a havannai Molekuláris Immunológiai Központ (CIM) tudósai fejlesztették ki. A Kubában ezer páciens bevonásával lefolytatott teszt ígéretes eredményeket mutatott.

Zoraida Acosta, a CIM kutatója elmondta, hogy a tudósok optimisták, mert a szer alkalmazása meghosszabbította az előrehaladott állapotban lévő tüdőrákos betegek élettartamát és javította életminőségüket.

A kutatók célja, hogy a tüdődaganat krónikus betegségként legyen kezelhető, és ne rosszabbodjon, még ha meggyógyítani nem is lehet. A kubai szakemberek hozzátették, hogy a vakcinát a hólyag-, a mell- és a prosztatarák esetében is kipróbálják.

Rovatok