Index Vakbarát Hírportál

Büntetés jár az orosz űrprogram buktáiért

2011. november 26., szombat 20:19

Dimitrij Medvegyev orosz elnök szerint büntetőeljárást kell indítani az orosz űrprogram fiaskóiért felelős személyek ellen. Medvegyev szégyenteljesnek tartja, hogy a súlyos milliókba kerülő küldetések csúfos kudarca miatt rajtuk röhög a fél világ. Legutóbb a Mars Phobosz nevű holdjára talajmintákért indított szonda útja sült el csúfosan: a szonda föld körüli pályán ragadt, és csak tegnap sikerült kapcsolatot létesíteni vele, az viszont biztosnak tűnik, hogy küldetését nem tudja teljesíteni.

Három hónappal ezt megelőzően a Nemzetközi űrállomásra ételt és üzemanyagot szállító Progressz teherűrhajó a fellövést követően nem sokkal robbant fel az atmoszférában. "Nem történt tragédia" - nyilatkozta Medvegyev az újságíróknak. "Ki kell derítenünk, mi okozta a hibákat, a felelősöket pedig meg kell büntetni. Nem azt mondom, hogy falhoz kell őket állítani, mint Sztálin idejében, de valahogy, akár pénzbüntetéssel, éreztetni kell velük tettük súlyosságát. Ha pedig a felelősség egyértelműen bizonyítható, a börtönbüntetés sem elképzelhetetlen."

A 170 millió dollárba kerülő Phobos-Grunt küldetés bukása az orosz űrprogram legdrágább malőrje. A szondának az volt a feladata, hogy talajmintákat hozzon a Földre a Mars kísérő holdjáról a Phoboszról, illetve vizsgálatokat végezzen a vörös bolygóról. A Phobosz-Grunt túl alacsony pályán kering a Föld körül, és nem képes 5-10 napnál hosszabb ideig tartózkodni ezen a magasságon. A sebességvesztés miatt a légkörbe érve visszazuhanhat a Földre. Ha ez bekövetkezik, a Phobosz-Grunt nem ég el teljesen a légkörben, mivel majdnem kétszer nagyobb a Progressz űrhajónál, amelynek a darabjai augusztusban, a sikertelen felbocsátást követően az Altaj hegységben zuhantak le.

Medvegyev nem először fogalmaz ilyen sarkosan. Júliusban 122 ember életét követelte egy komp elsüllyedése, az elnök akkor is börtönbüntetést követelt a felelősöknek.

Rovatok