Index Vakbarát Hírportál

Csalnak a csodáspókok a párzási ajándékkal

2011. november 28., hétfő 10:47

A csodáspók hímjei szívesen folyamodnak trükkhöz, ha párzásról van szó, a nőstények azonban gyorsan kiszimatolják a csalást, amint azt dán és uruguayi kutatók kiderítették. Maria Albo, a dániai Aarhusi Egyetem kutatója és csapata fiatal csodáspókokat (Pisaura mirabilis) gyűjtöttek, és neveltek fel laboratóriumban. A faj jellegzetessége, hogy a hímek választottjukat pókfonálba göngyölt ajándékkal lepik meg. A csomag tartalma általában egy légy vagy más fehérjedús rovar.

Egyes hímek azonban csak növényi maggal állítanak be vagy egy csinosan bebugyolált, de már általuk kiszívogatott rovartetemmel. A kutatók azt vizsgálták, milyen hatást érnek el ezek az álajándékok. A hímek egy részét fehérjedús falatokkal látták el, a többiek csak üreges virággubót, gyapjúpamacsot, már kiszívott házi legyet vagy semmit sem kaptak – írja a Die Welt.

Miután a nőstényekre szabadították őket, a következők derültek ki: a hímek közül néhánynak nyilvánvalóan nem esett ínyére a csalás, így inkább ajándék nélkül próbált szerencsét. Ez hátrányukra vált, ugyanis az ajándék tartalmától függetlenül sikeresebbek voltak azok, akik nem üres kézzel érkeztek.

Az azonban, hogy mennyi idejük volt spermiumaik átjuttatására, egyértelműen a hozomány minőségétől függött. Miután a nőstények kicsomagolták azt, és nem fehérjedús étel várta őket, gyorsan elmúlt a szerelem – írták a kutatók a BMC Evolutionary Biology című szaklapban.

Rovatok