Index Vakbarát Hírportál

A Napot imádták Stonehenge-ben

2011. november 29., kedd 09:32

Szent felvonulási utat fedeztek fel a régészek Stonehenge-ben, amin a helyi napkultusz hívei a nyári napforduló idején haladtak végig. A Birminghami Egyetem és a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet régészei geofizikai képalkotó eljárások segítségével pásztázták a területet a Stonehenge Hidden Landscape Project elnevezésű program keretében. Így fedezték fel azt a két óriásgödröt, amelyet a napfelkelte és a naplemente irányába tájoltak.

A gödrök azelőtt keletkeztek, mielőtt ötezer éve megépült a körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény – írja a BBC. A gödrök Stonehenge-től északra, az úgynevezett Cursus neolitikus ösvényen belül helyezkednek el. Kőtömbök emelkedhettek itt, esetleg cölöpöket verhettek le, vagy tüzet gyújthattak a gödrökben.

A 2,5 kilométer hosszú Cursust két párhuzamos árok határolja, amely az északi oldalán megszakad, ez lehetett a létesítmény főbejárata.
Vince Gaffney, a Birminghami Egyetem professzora, a projekt vezetője szerint első ízben fedeztek fel hasonló építményt Stonehenge közelében. „A felfedezés betekintést enged abba, hogyan zajlottak a szertartások a Cursuson belül" – hangsúlyozta Vince Gaffney, aki szerint a felvonulók a keleti gödörtől indultak el.

Figyelembe véve a két gödör közti távolságot, a menet délre tehette meg az út felét, amikor a Nap pontosan Stonehenge felett helyezkedett el. „Ez nem lehet puszta véletlen, vagyis a Cursus egykori építői pontosan kiszámították a szent út hosszát és a gödrök elhelyezkedését" – magyarázta Henry Chapman.

Rovatok