Index Vakbarát Hírportál

Hat magyar kutatót támogat az EU

2011. november 30., szerda 10:18

Az Európai Kutatási Tanács legújabb pályázatán komoly sikert értek el a magyar tudósok.

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) magyar tagja, Kroó Norbert akadémikus szerint Európának új ötleteken alapuló technológiára van szüksége. A modern gazdaság által alkalmazott technológiák lehetőségei ugyanis kimerülőben vannak, ezeknek a leváltása viszont innovatív megközelítést igényel.

Az Európai Unió ezért indította a VII. kutatás-fejlesztési keretprogramot, mely az Ideas (Ötletek) nevet viseli. Ezt az ERC irányítja, és ennek keretében hét év alatt 7,5 milliárd eurót fordíthatnak az alapötletek finanszírozására. A program kétféle ösztöndíjrendszert is kínál. A Starting Grant a fiatal kutatókat támogatja, akiknek fejenként másfélmillió eurós keretet biztosítanak öt évre. A másik ösztöndíjrendszer a tapasztalt kutatóknak szól, akiknél a támogatás mértéke akár 3,5 millió euró is lehet.

A pályázatokra az egész világból lehet jelentkezni, az ösztöndíjak mindenki számára elérhetők - feltételként csupán azt szabták meg, hogy a pénzt valamelyik uniós tagországban kell elkölteni. A támogatásra eddig 1800-an jogosultak.

Kroó Norbert elmondta, hogy a legfrissebb pályázaton Freund Tamás és Nusser Zoltán akadémikusok kaptak támogatást; az általuk vezetett két idegtudományi csoport (az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete) együttesen 5,2 millió eurós támogatást nyert. Freund Tamás kutatócsoportja az érzelmi és motivációs impulzusokat szállító idegpályák működését vizsgálja a tanulási- és memóriafolyamatokban. Nusser Zoltán csoportja az idegsejtek felszínéről készít kvantitatív molekuláris térképet.

Szathmáry Eörs, az ELTE egyetemi tanára evolúciós biológusként dolgozik; a kollégájával közösen pályázó tudós 2,6 millió eurós támogatást kapott. A topológiával foglalkozó Stipsicz András, az MTA elnöke által indított Lendület-program keretében is nyert támogatást, ami lehetőséget biztosított számára egy önálló kutatócsoport létrehozására. A pályázat két további nyertese az Uppsalában dolgozó fizikus, Hajdú János, illetve Izsvák Zsuzsanna biológus, aki Berlinben dolgozik.

„Negyven körüli a magyar kutatók száma, akik eddig támogatást nyertek az ERC pályázatain. Ez fantasztikus, ha összehasonlítjuk, hogy Lengyelországból mindössze hat kutató volt sikeres, de egyben szomorú is - jegyezte meg Kroó Norbert. - Ha úgy lennénk ellátva, mint a nyugatiak, akkor sokkal több magyar kutató nyerhetne, de egyszerűen nem lehet összehasonlítani a feltételeket.”

Rovatok