Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas III. Amenhotep szobrot találtak

2011. december 2., péntek 10:34

Az Egyiptomot időszámításunk előtt 1390-től 1352-ig uraló III. Amenhotep fáraó óriási méretű szobrát találta meg régészek egy csoportja Luxorban, Kairótól 670 kilométerre délre. Az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács szerint gigantikus darabról van szó; a régészek a Karnak környékén végzett ásatások során bukkantak a leletre – ott, ahol III. Amenhotep temploma is áll.

A szobor 13,5 méter magas és mintegy száz tonnát nyomhat. A lelet vízszintesen helyezkedik el, több nagy darabra törve. Az alak feje 2,5 méteres és három tonnás. A régészek héthónapos ásatás után bukkantak a kincset érő leletre. Ez már az Amenhotepet ábrázoló második szobor, amelyet az elmúlt két hónapban találtak a Nílus nyugati partján. Kutatók úgy vélik, időszámítás előtt 27-ben földrengés rázhatta meg a vidéket, ez rombolta le a templomot és a két szobrot, amelyeket aztán belepett a homok.

III. Amenhotep az ókori egyiptomi XVIII. dinasztia és az Újbirodalom egyik legjelentősebb uralkodója, Ehnaton fáraó apja és Tutenhamon fáraó nagyapja volt.

Rovatok