Index Vakbarát Hírportál

A varjaknak jó memóriájuk van

2011. december 5., hétfő 14:45

Egy japán áramszolgálatónak sok gondot okoztak a varjak, mert állandóan a tornyain fészkeltek, ezért elkezdtek kísérletezni az állatokkal, hátha meg tudják oldani a problémát. A cég által támogatott kutatásból kiderült, hogy a madarak egy év elteltével is visszaemlékeznek a finomságokat rejtő tárolók színére.

Kísérleteikben a kutatók először megtanították a varjaknak, hogy a piros-zöld fedelű edényben van étel, a kék-sárga fedelűben azonban nincs. A tréning végére minden madár legalább 80 százalékos biztonsággal választotta ki a megfelelő tárolót.

Ezt követően nem láthatták máskor a kísérleti tárgyakat, csak amikor egy, kettő, három, hat, tíz, illetve tizenkét hónap elteltével megismételték a próbát. Kiderült, hogy a varjak háromnegyede még egy év elteltével is ugyanolyan biztonsággal találta meg az ételt rejtő edényt, mint a kiképzés végén.

Az Animal Cognition című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői azt remélik, hogy eredményeik segíthetnek csökkenteni azokat a károkat, amelyeket a nagy létszámú varjúcsapatok okoznak a nagyvárosokban. Tokióban például egy 2010-es felmérés szerint közel 21 ezer varjú él, nagyrészt a háztartási hulladékon.

Rovatok