Index Vakbarát Hírportál

Sekélyebb a vártnál a Mariana-árok

2011. december 8., csütörtök 20:41

A Mariana-árok feltérképezését végző kutatócsoport kiderítette, hogy a Csendes-óceán legmélyebb pontjának hitt Challenger Deep negyven méterrel magasabban található, mint azt korábban hittük. Ugyanakkor még mindig ez a tengerszint alatti mélység rekordere.

Eddigi ismereteink szerint az óceán legmélyebb pontja a 2500 kilométer hosszú Mariana-árokban található. A Challenger Deep mélysége a legfrissebb mérések szerint 10 994 méter, azaz csaknem 11 kilométer. Az eset pikantériája, hogy a legutóbbi mérés idején a Challenger Deep még 11 034 méter mély volt.

A negyvenméteres különbségre az amerikai külügyminisztérium által finanszírozott kutatócsoport világított rá. A CCOM (Center for Coastal and Ocean Mapping) csapata a teljes árkot feltérképezte egy kimondottan vízalatti kutatásokhoz fejlesztett mérőberendezéssel, amit a szakirodalom Swath néven ismer. Az eszköz a vízoszlopon áthaladó hangullámok visszaverődési idejére épít, és minden eddiginél pontosabb térképezést tesz lehetővé. A kutatást Jim Gardner, a New Hampshire-i Egyetem doktora vezette. Gardner az Amerikai Geofizikai Szövetség őszi konferenciáján hozta nyilvánosságra a mérés eredményeit.

Az is kiderült, hogy a Challenger Deep nem az egyetlen pont a Mariana-árok környékén, ami ilyen mélyen található: az 1997-ben felfedezett HMRG Deep mindössze kétszáz kilométerrel található arrébb. Ugyanakkor, míg a Challenger Deep mélységét túlbecsülték, az HMRG-ről kiderült, hogy mélyebb, mint gondolták. Ezt korábban 10,733 méteresnek mérték, most azonban kiderült, hogy 10 809 méter mélyen található. Ezzel az eredménnyel azonban még mindig csak bronzérmes lehet: az óceán második legmélyebb pontja a Tonga-ároknál található, 10 882 méteres mélységben húzódó Horizon Deep.

Rovatok