Index Vakbarát Hírportál

Átdolgozzák a fogamzásgátlók útmutatóját

2011. december 9., péntek 15:14

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA 26 tagú tanácsadó testülete csütörtökön úgy döntött, hogy egyes fogamzásgátló szerek alkalmazási előírásából nem derül ki egyértelműen a pirulák előny-kockázat viszonya, ezért az útmutató átdolgozását javasolja.

A döntést 21:5 arányban hozták meg a független szakértők a drospirenon hatóanyagot tartalmazó fogamzásgátló szerekkel kapcsolatban, miután kutatási eredmények arra utaltak, hogy azok szedése nagyobb vérrögképződési kockázattal jár, mint más szereké. A szakértői bizottság 15:11-es szavazati aránnyal arról is döntött, hogy a gyógyszer által nyerhető előny - a nem kívánt terhesség megelőzése - felülmúlja a szer kockázatait.

Drospirenon hatóanyagot tartalmaznak egyebek közt a Yaz, Yasmin, Beyaz, Ocella, Loryna, Gianvi, Safyral, Syeda és Zarah márkaneveken forgalmazott gyógyszerek. Ezek a tabletták az elmúlt évtizedben nagyon népszerűek lettek, az Egyesült Államokban 2008-ban és 2009-ben is a Bayer Yaz néven forgalmazott pirulájából adtak el a legtöbbet a fogamzásgátló szerek közül.

Az FDA októberben nyilvánosságra hozott vizsgálatában több mint 800 ezer olyan amerikai nő egészségügyi adatait elemezték, akik 2001 és 2007 között különböző típusú fogamzásgátló tablettákat szedtek. A tanulmányból kiderült, hogy a drospirenont tartalmazó szert szedőknél 75 százalékkal nagyobb volt a vérrögképződés kockázata, mint a régebbi típusú fogamzásgátló szert szedő nők körében.

A kockázatértékelést nehezíti, hogy minden hormontartalmú fogamzásgátló növeli a rögképződés veszélyét, ahogyan számos életmódbeli tényező, így a dohányzás és az elhízás is. Az FDA elemzése szerint 10 ezer tablettát szedő nő közül évente hatnál fordult elő rögképződés a régebbi típusú fogamzásgátló gyógyszerek esetében, míg 10 nőnél az új típusú pirulák esetében.

Rovatok