Index Vakbarát Hírportál

Rövidebb tbc-kezelést sürgetnek

2011. december 9., péntek 15:02

A látens tuberkulózissal élő emberek rövidebb, három hónapos gyógyszeres kezelését akarják elterjeszteni az amerikai egészségügyi szakemberek a jelenlegi kilenc hónapig tartó terápia helyett, amelyet sok érintett nem fejez be. Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC illetékese elmondta, hogy azok a 12 évnél idősebb tbc-fertőzöttek kapnák ezt a kezelést, akiknél a betegség tünetei még nem jelentek meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint tavaly a tbc mintegy 1,4 millió ember halálát okozta, 8,8 millió új fertőzés történt, a világ népességének mintegy harmada fertőzött. A tbc-t egy baktérium, a Mycobacterium tuberculosis okozza, ám a baktériumhordozók 90 százalékánál látens módon van jelen. Tízből csak egy fertőzött betegszik meg élete során, elsődlegesen legyengült immunrendszere következtében.

Három nemrégiben zárult klinikai próba igazolta, hogy egy új típusú, kombinált gyógyszeres terápia a korábbi időtartam harmadára rövidítheti a kezelés idejét a látens fertőzötteknél. Ennek előnye egyrészt az, hogy rövidebb ideig marad még fertőző a baktériumot hordozó ember, másrészt kisebb a kockázata, hogy a páciens nem fejezi be a teljes terápiát.

A CDC által javasolt rövidebb terápiában a rifapentin (RPT) és az isoniazid (INH) nevű gyógyszereket kombinálva adagolják a látens fertőzéssel élő embereknek.

Rovatok