Index Vakbarát Hírportál

Pszichedelikus gekkót és Elvis-frizurás majmot fedeztek fel Délkelet-Ázsiában

2011. december 12., hétfő 13:17

Vad színekben pompázó gekkó, uborkára hasonlító hal és Elvis-frizurás majom is van a Nagy-Mekong régióban az elmúlt évben felfedezett mintegy kétszáz új faj között - jelentette be hétfőn a Természetvédelmi Világalap. A terület megdöbbentő biológiai sokszínűségét jellemzi, hogy szinte kétnaponta bukkannak rá új fajokra. A biodiverzitás megőrzéséhez azonban helyi együttműködésre és megfelelő kormányzati döntésekre van szükség.

self cloning

„Miközben a 2010-es felfedezések a tudomány számára újak, közülük sok már egy ideje a helybéliek tányérján köt ki" - figyelmeztetett az újonnan megtalált fajok kihalásának kockázatára Stuart Chapman, a WWF Nagy-Mekong régiójának természetvédelmi igazgatója. A környezetvédelmi szervezet idén számolt be a vietnami jávai orrszarvú kipusztulásáról, ami szintén a fajok veszélyeztetettségét bizonyítja.

A 208 tavaly felfedezett állatfaj között A vad Mekong című jelentés beszámol egy hím közreműködése nélkül, klónozással szaporodó gyíkról, egy uborkára hasonlító halfajról és öt húsevő növényfajról. Utóbbiak közül némelyik képes akár egy patkány vagy kisebb madár elejtésére és elfogyasztására is.

A jelentésben szereplő fajok között van egy fekete-fehér, pisze orrú majom is, amelyet a mianmari Kachin állam hegyvidékén találtak. Az Elvis-frizurás állat a helyi lakosok szerint esős időben fejét a lábai közé dugva akadályozza meg, hogy a csapadék belefolyjon a felfelé álló orrába. A pszichedelikus kinézetű gekkót egy dél-vietnami szigeten fedezték fel, lábai narancs színűek, nyaka sárga, szürke-kék testét sárga vonalak csíkozzák.

A Nagy-Mekong térségbe tartozik Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld, Vietnám és a dél-kínai Jünnan tartomány.

Rovatok