Index Vakbarát Hírportál

Kokaint találtak az olasz levegőben

2011. december 20., kedd 13:07

Néhány tanulmány már a kilencvenes években felvetette, hogy a drogok nyomai valószínűleg kimutathatók a városok levegőjéből, és 2007-ben ezt a gyakorlatban is igazolták a római Institute of Atmospheric Pollution Research kutatóintézet specialistái Angelo Cecinato vezetésével. Most ugyanez a kutatócsoport tette közzé az azóta végzett kutatások eredményét, és azt állítják, hogy eddig csupán tudományos érdekességnek számító méréseik már annyira pontosak, hogy a gyakorlatban is felhasználhatók az illegális drogok elleni küzdelemben.

Cecinato és kollégái két menetben végeztek méréseket: nyári időszakban 14 olaszországi régióban összesen 39 helyen, és télen, nyolc környéken, 20 helyszínen. A levegőmintákban kokain és kannabinoidok (a marihuána hatóanyaga) nyomait keresték, és rendszerint meg is találták. Az eredmények elemzése során sikerült összefüggést kimutatni az egyes városok levegőjében mért kokain mennyisége és az adott város rendőrségi statisztikáiban a lefoglalt drogmennyiség, illetve a droggal kapcsolatos bűnesetek száma között.

A levegő kokaintartalma szintén összefüggést mutatott az egészségügyi statisztikákban az drogelvonókúrán átesett páciensek számával, valamint bizonyos típusú bűnesetek sűrűségével (a rablásnál volt a legerősebb a korreláció). A statisztikák arányosságot mutattak a levegőben levő kokain, és az adott városban észlelt rákos esetek, illetve a kannabinoidok, és a személyiségzavaros esetek között – ennél a kettőnél a kutatók kiemelik, hogy bizonytalan az ok-okozati összefüggés iránya, és további kutatásokra van szükségük ahhoz, hogy biztosat tudjanak mondani.

A kutatók szerint az egyes városokban a levegőből mérhető drogmennyiség nagy segítséget jelenthet a rendőrségnek a drogfogyasztás és -kereskedelem feltérképezéséhez, a megelőző kampányok megtervezéséhez, amikhez ez a módszer olcsóbb, hatékonyabb és veszélytelenebb, mint a hagyományos megoldások és becslések.

Rovatok