Index Vakbarát Hírportál

A Déli-sarkon szilveszterezett két férfi

2012. január 2., hétfő 14:39

A 29 éves James Castrission és társa, Justin Jones blogjukon közölték, hogy 62 nap alatt sikeresen megtették a Déli-sarkhoz vezető 1130 kilométeres távot. Expedíciójukkal száz évvel Roald Amundsen felfedezése után új rekordot akarnak felállítani a sarkjárók: elsőként akarják megtenni támogatás nélkül, sítalpakon az oda- és visszautat. Problémák természetesen adódhatnak: meglehetősen szűkösek az élelmiszer-tartalékaik, és 28 napon belül el kell érniük az Antarktisz partjainál lévő repülőteret.

A rossz időjárás mintegy tíz nappal hosszabbította meg az utat. „Még előttünk van egy szakasz, és nem sok élelmünk maradt. De hát erről szól a kalandorok élete" – írja blogján Jones. Az út hátralévő részében megfelezik a napi adagokat. Eddig is mindketten sokat fogytak, pedig olyan speciális étellel táplálkoznak, amelynek a kalóriaértéke 15 hamburgerének felel meg. „Átéreztük a teljes izolációt, amelyet száz évvel ezelőtt Roald Amundsen is érezhetett" – írta a Déli-sark elérésének pillanatáról Jones.

Roald Amundsen 1911. december 14-én a világon elsőként érte el a Déli-sarkot riválisa, Robert Scott előtt, aki egyébként csupán egyetlen hónappal később jutott el a föld legdélibb pontjára. Scott és csapata a visszaúton a jégsivatagban vesztette életét.

Rovatok