Index Vakbarát Hírportál

Ébredezik a szunnyadó szupervulkán

2012. január 3., kedd 15:17

A Bonn környékén található szupervulkán utolsó kitörése óta már évezredek teltek el, de a vulkanológusok szerint a tűzhányó mostanában ismét a szeizmikus aktivitás jeleit mutatja. A kitörés komoly ökológiai katasztrófát is okozhat.

A Bonn környékén található Laacher See a kaldera-tavak közé tartozik: a tó medre egy vulkánkitörés során beomlott üregből alakult ki, amit a talajvíz töltött fel. A környéken egykor jelentős vulkanikus tevékenység zajlott, noha a geológusok becslése szerint maga a vulkán utoljára 13 ezer évvel ezelőtt törhetett ki. A kitörést következményeként akkor hét méter vastag hamu fedte be a Rajna középső völgyét, a vulkanikus hamufelhő pedig egészen Svédországig juthatott el.

A vulkanológusok az utóbbi időben olyan szeizmikus aktivitást figyeltek meg a környéken, ami egy újabb kitörésre utalhat. A szupervulkán utolsó kitörésre időszámításunk előtt 10 930-ban kerülhetett sor, ezek a tűzhányók pedig 10-12 ezer évente szoktak kitörni. A vulkanológusok a környéken észlelt apróbb földrengésekből, illetve a tó felszínén megfigyelhető szén-dioxid buborékokból következtetnek az aktivitásra. A buborékok ugyanis arra utalnak, hogy a vulkán igyekszik megszabadulni a magmakamrában felgyülemlett gázoktól – írja a Daily Mail.

Méreteit és jellegét tekintve a vulkán erős hasonlóságot mutat a Fülöp-szigeteken található Mount Pinatubóval, ami utoljára 1991-ben tört ki. Ez az esemény a XX. század legnagyobb kitöréseként vonult be a történelembe. 16 köbkilométer hamu, tízmilliárd tonna magma, és húszmilliárd tonna kén-dioxid került a levegőbe, a globális átlaghőmérséklet pedig a kitörés hatására fél fokkal csökkent.

Ha a Laacher See mellett található vulkán kitörne, az egész kontinensnek környezeti katasztrófával kellene számolnia, mivel a vulkáni törmelék 1600 négyzetkilométernyi területen szóródna szét, a hamu viszont ezer kilométerre is eljutna. A kitörést tehát Magyarországon is megéreznénk, ezenkívül Dánia, Olaszország északi része, Dél-Anglia és Franciaország is kapna a hamuból.

Rovatok