Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes halpusztulás Norvégiában

2012. január 4., szerda 11:15

Több tízezer hering tetemét sodorták ki a partra az Északi-tenger hullámai a norvégiai Kvennes városának közelében. Az elpusztult halak tömegét húsz tonnára becsülik, az eltakarításuk egyelőre komoly fejtörést okoz a hatóságoknak.

A tengerbiológusok egyelőre értetlenül állnak a jelenség előtt. Több teória is felmerült az észak-norvégiai halpusztulás hátterére, de bizonyítékok egyelőre egyikre sincsenek. Az egyik elmélet szerint a heringek egy oxigénben szegény területre tévedtek az árapály hatására, és egyszerűen megfulladtak. Más elméletek szerint az Északi-tengerben elszaporodott, nagyobb testű ragadozók elől menekültek rossz irányba, de nem lehet kizárni a szokatlanul viharos időjárás hatását sem, de valamilyen járvány is lehetett a háttérben.

Nem ez az új év egyetlen tömeges állatpusztulása, az arizonai Beebe városában elsején több száz feketerigó tetemét találták meg, az ok itt a szakértők szerint a szilveszteri tűzijáték volt, ami megzavarta a madarak tájékozódási képességét, és azok pánikszerűen nekirepültek épületeknek és elektromos vezetékeknek.

Rovatok