Index Vakbarát Hírportál

Holdkőzetet találtak Ausztráliában

2012. január 6., péntek 11:33

Nagyon ritka, a a Földön eddig csak meteoritokban, illetve a Holdról hazahozott kőzetekben ismert ásványra bukkantak geológusok Ausztráliában. Ez az első eset, hogy a trankvillitit nevű szilikátot bizonyíthatóan földi eredetű formában találják meg.

A trankvillitit a nevét az Apollo-program holdraszállásainak helyszínéről, a Nyugalom tengeréről kapta (Sea of Tranquility), az innen származó holdkőzetekben fedezték fel ugyanis először. A kémiai képlete (Fe2+,Ca)8(Zr,Y)2Ti3(SiO4)3O4, vagyis nagyrészt vasat, szilíciumot, oxigént, cirkóniumot és titánt tartalmaz, kisebb mennyiségben pedig ittriumot és kalciumot. Az armalkorit és a piroxferroit mellett ez a harmadik olyan ásvány, amit az emberiség a Holdról származó kőzetekben fedezett fel, és – eddig legalábbis – a Földön nem bukkant a nyomára.

Az ásványt egy nyugat-ausztráliai ásatáson találták meg, rögtön hat helyszínen is, 1,07 milliárd évesre becsült sziklákban. A kutatók szerint a felfedezés arra utal, hogy a Föld és a Hold geológiai fejlődéstörténete nagyon hasonló lehetett, másrészt a trankvillitit kimutatása nagy segítséget nyújt majd az ebből az időből származó minták pontosabb kormeghatározásában.

Rovatok