Index Vakbarát Hírportál

A csehek a Holdon vettek telket karácsonyra

2012. január 8., vasárnap 10:39

Már 3 ezer cseh állampolgárnak van telke a Holdon, az idei karácsonyra jó páran kaptak ajándékba belőle. A világon eddig 3,5 millió embernek van "bejegyzett tulajdona" a Holdon.

A telkeket a Galactic Agency (Galaktikus Hivatal) nevű cseh cég árulja a Lunar Embassy (Holdi Nagykövetség) nevű amerikai vállalkozás engedélyével egy holdnyi területet 373 és 777 cseh korona (5-10 ezer forint) közötti áron. A Lunar Embassy még 1980-ban alakult, tulajdonosa, Dennis Hope az Egyesült Államok egy sajátos földszerzési törvényét kihasználva formált jogot a Hold teljes felszínére.

A csehek eddig 12 négyzetkilométert vettek. A holdi telkek 0,7 holdasok (4 ezer négyzetméteresek), azaz elég tágasak. A Holdon kívül a Marson és a Vénuszon vannak már telkek cseh tulajdonban, bár a Hold sokszorta kapósabb. Ugyancsak kapható útl

Az élelmes vállalkozó, Dennis Hope észrevette, hogy az 1967-es Nemzetközi Űregyezmény csak a különböző országoknak tiltotta meg, hogy jogot formáljanak a Holdra, de magánembereknek nem. Ráadásul az amerikai törvénykezés alapján, aki egy telekkönyvbe beíratja magát egy gazdátlan földterület tulajdonosaként, és nyolc éven át senki sem emel ez ellen kifogást, az a föld tényleges tulajdonosa lesz.

Mr. Hope 1980-ban bejegyeztette magát Hold tulajdonosként a San Francisco-i telekkönyvbe. Ezt követően erről bejelentést tett az Egyesült Államok és a Szovjetunió kormányainak, majd tájékoztatta az ENSZ-et is.  Mivel sehonnan sem érkezett elutasítás, fellebbezés vagy tiltakozás, a Hold "kizárólagos tulajdonosává vált" és elkezdte felparcellázni és árulni a Holdat, a Hold Nagykövetségen keresztül. A vásárlók kapnak a tulajdonról egy tanúsítványt, egy térképet, amin bejelölik, hogy hol fekszik a tulajdona, és a Hold alkotmányát.

Hope már 3,5 millió embernek adott el űringatlant, főképp amerikaiak, oroszok és izraeliek a vevői. Akad köztük több volt amerikai elnök is, például Ronald Reagan, George Bush (az idősebbik), Jimmy Carter. A színészcsillagok közül Tom Cruise, Clint Eastwood, Nicole Kidman vásárolt Holdat.

Rovatok