Index Vakbarát Hírportál

Eladó egy darabka az űrkutatás történelméből

2012. január 9., hétfő 14:52

Eladja a tulajdonosa a Jamesburg Earth Station nevű átjátszóállomást Kaliforniában. A hatalmas műholdvevő tányérral felszerelt, atombiztos bázis a hatvanas években vált világhírűvé: ez az állomás vette, és közvetítette a tévécsatornák felé a holdraszállás képeit.

A 650 ezer négyzetméteres telken, a Csendes-óceánhoz közel, csendes nyugodt környéken felépített(a legközelebbi nagyobb város, Monterey 35 kilométerre van), 1800 négyzetméteres bázison egy három hálószobás lakás, edzőterem, fedett kosárlabdapálya, helikopterleszálló, és egy tíz emelet magas műholdvevő antenna van, az egész képes ellenállni egy 5 megatonnás atomrobbanás erejének.

A bázist az AT&T telekommunikációs óriás üzemeltette 2002-ig, amikor bezárták és eladták a jelenlegi tulajdonosának. Az óriási antenna azóta teljes felújításon esett át, és máig szokták használni rádióamatőrök. Az ingatlant most egyedi luxusrezidenciaként próbálja a tulaj értékesíteni, de az eredetileg meghirdetett, 4,2 millió dolláros (nagyjából egymilliárd forint) áron egyelőre nem kellett senkinek. Az ingatlanügynökség szerint akár egymilliót is le lehet alkudni az árból.

Rovatok