Index Vakbarát Hírportál

Szemként működik a skorpiók páncélja

2012. január 9., hétfő 11:15

Egyes ízeltlábúak, így a skorpiók egész testük felületével képesek érzékelni a fény bizonyos hullámhosszát - derült ki egy amerikai kutatásból. Egyes skorpiók fluoreszkálnak az ibolyántúli fényben, ez kapóra jön a mérgező állatok sötétben való felderítésekor. Doug Gaffin, az Oklahomai Egyetem kutatója negyven skorpiót tett ki különböző hullámhosszú fénynek. Az állatok szemét fóliával takarta le.

Amikor zöld fénnyel világította meg őket, a skorpiók mozdulatlanok maradtak, mivel nem tudtak tájékozódni. Ibolyántúli fényben azonban teljesen aktívnak bizonyultak, függetlenül attól, hogy a szemüket tudták-e használni vagy nem.

Gaffin ebből arra következtetett, hogy az állatok viaszosnak tűnő kutikulája, tehát külső vázuk burka érzékeli az UV-fényt, és teljes felületével kezdetleges szemként működik. Hasonló jelenség ismert a muslicák lárváiról is.

Gaffin úgy vélekedik, hogy az éjjeli életmódot folytató állatok így érzékelik a Hold által visszavert csekély ibolyántúli fényt, és így könnyebben találnak biztos menedéket. Ha ugyanis testük a fénymennyiség csökkenését észleli, az azt jelenti számukra, hogy valószínűleg biztonságos helyre jutottak.

Rovatok