Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a sötét anyag legnagyobb térképe

2012. január 11., szerda 13:16

Elkészítette az eddigi legátfogóbb, az univerzum sötét anyagát ábrázoló térképet egy brit-kanadai kutatócsoport. A Brit Columbia-i Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem kutatói munkája közben tízmillió galaxisról több nagyteljesítményű teleszkóp segítségével szerzett adatokat használta fel. Eredményül megszületett a Földtől hatmilliárd fényévre lévő sötét anyagok és galaxisok komplex kozmikus térképe. A csillagászok azt is vizsgálták, hogyan torzul el a sötét anyagtól a galaxisok fénye a Föld felé haladása közben.

A sötét anyag olyan anyagfajta, amely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk. Az univerzum egynegyedét alkotja sötét anyag.

Az elkészített térkép olyan, mint gigantikus sűrű (fehér) és üres (fekete) régiók hálózata. Az általunk vizsgált fény akkor indult útjára, amikor az univerzum fele olyan idős volt, mint most. A távoli univerzumból érkező fény vizsgálatával megtudhatjuk, mi történt vele útja során - mondta el Catherine Heymans, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa.

Rovatok