Index Vakbarát Hírportál

Gyógyíthatatlan az indiai tuberkolózis

2012. január 11., szerda 13:54

Új típusú TBC-t regisztráltak Indiában, amit a jelenleg használt gyógyszerek képtelenek gyógyítani. A fertőzési ráta ismeretében ez komoly járványokhoz is vezethet. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a fejlődő országokban már maga a diagnózis is komoly kihívást jelent.

TDR (Totally Drug Resistant, teljesen gyógyszerrezisztens) néven emlegetik az Indiában felfedezett tuberkolózis-fajtát, mivel a TBC gyógyítása során használt orvosságok egyike sem képes kezelni a megbetegedést. A jelenségről először decemberben számolt be a Clinical Infections Disease szaklap hivatalos honlapja, a Times of India beszámolójából pedig kiderül, hogy egyetlen kórházban tizenkét megbetegedést regisztráltak az orvosok.

A Hinduja Nemzeti Kórház orvosa, Dr. Amita Athawale szerint mindez csak a jéghegy csúcsa. Állítását alátámasztja, hogy a Hindustian Times szerint az indiai kórházak többségének nincsenek olyan létesítményei és eszközei, amik alkalmasak lennének a TDR-fertőzés felismerésére. A fertőzöttek számával kapcsolatban csak találgatni lehet, de az biztos, hogy tucatnyinál több esetről van szó.

Idén kétmillió megbetegedéssel számolnak

A tuberkolózis a világ egyik legelterjedtebb betegsége, évente legalább annyi embert fertőz meg, mint a malária és a HIV/AIDS vírus. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint 2009-ben 9,4 millió megbetegedést regisztráltak, amelyek közül 1,7 millió volt halálos kimenetelű. A betegség kezelése bonyolult; a folyamat hónapokig, nem ritkán fél évig is elhúzódhat, az alkalmazott gyógyszerek számos mellékhatást válthatnak ki, és a betegséget követő tünetmentes időszakban is utókezelést igényel. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a betegek sokszor éppen a tünetmentesség miatt hagynak fel a kezeléssel, ez pedig a jelenleg használt gyógyszereknek ellenálló TBC-mutációk kialakulásához vezethet.

A multidrog-rezisztens (MDR) tuberkolózis a betegség gyógyítására használt orvosságok nagy részének képes ellenállni. Ilyenkor olyan gyógyszerekkel próbálják meg kezelni a pácienseket, amelyek kevésbé hatékonyak, több mellékhatásuk van, és a kezelés folyamata is sokkal tovább tart - a kúra akár két évig is elhúzódhat. Ennél veszélyesebb az extrém drogrezisztens (XDR) TBC; ez nemcsak a betegség kezelésére használt három legfőbb gyógyszernek, hanem kilenc másodvonalbeli orvosságnak is képes ellenállni. A WHO tavaly 440 ezer MDR-, és 25 ezer XDR-fertőzést regisztrált, ezek közül 150 ezer halálos kimenetelű volt. A 2012-es évre ez a szám kétmillióra növekedett, és ez a becslés még a TDR felfedezése előtt született.

Egy beteg tizenöt embert fertőzhet meg

A WHO jelentése szerint a rezisztens tuberkolózissal leginkább sújtott országoknak csupán a kétharmada rendelkezik a betegség felismeréséhez szükséges eszközökkel. Az MDR-fertőzésben érintetteknek csak tíz százaléka jut el a diagnózisig, és sokszor a kezelés sem garantálja a gyógyulást. A gyógyult páciensek aránya országonként más, a spektrum 25-85 százalékig terjed.

Ezek az adatok azonban csak az MDR-re vonatkoznak. A TDR-tuberkolózissal megfertőzött páciensek egyike mostanra már meghalt. A TBC fertőzési rátája ráadásul roppant magas: egy tuberkolózisos beteg tizenöt egészséges személyt tud megfertőzni. Az ellenállóbb TBC-variánsok pedig gyorsabb ütemben terjednek. Az XDR-t először 2006-ban diagnosztizálták, de mostanra a világ 69 országában tűnt fel.

Rovatok