Index Vakbarát Hírportál

Az akupunktúra csökkenheti a félelmet

2012. január 12., csütörtök 10:49

Jelentősen csökkenti a fogorvosi kezelés előtt álló páciensek félelmét a fülön végzett akupunktúra. A Bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) kutatói vizsgálatukban egyértelműen bizonyították a hagyományos kínai orvoslás eredményességét.

Összesen 182, véletlenül kiválasztott pácienst vizsgáltak meg a kutatás során. A fogorvosi beavatkozás előtt közvetlenül pszichológiai teszttel mérték fel a páciensek rettegésének fokát. A résztvevők egy csoportja ezt követően a külső fül megfelelő pontjain nyugtató és lazító akupunktúrás kezelést, egy másik csoport ál-akupunktúrás kezelést kapott az ujjakon, a vállon és egyéb testrészeken. A kontrollcsoport nem kapott kezelést. Húsz perccel később megismételték a pszichológiai vizsgálatot.

A pszichológiai teszt által alkalmazott skála szerint az akupunktúrás kezelések mindegyike jelentősen csökkentette a félelmeket. A kontrollcsoporttal összehasonlítva a külső fülön végrehajtott valódi kezelés után 7,9 ponttal, az egyébterületeken alkalmazott ál-kezelés hatására pedig 3,7 ponttal csökkent a páciensek félelme.

Rovatok