Index Vakbarát Hírportál

Infravörös detektor buktatja le a kokainistákat

2012. január 12., csütörtök 14:26

Ha a rendőr megállít és igazoltat egy gyanúsan viselkedő autóst, az alkoholos befolyásoltságot a szondába fújással perceken belül, cáfolhatatlanul be tudja bizonyítani a sofőrnél. A legalább ilyen veszélyes drogfogyasztás kimutatásához azonban hosszadalmas és laborvizsgálathoz van szükség, ahhoz nyálminta vételéhez, annak szállításához, tárolásához. A svájci ETH-Zurich kutatólabor munkatársai most egy olyan eszközt fejlesztettek ki, ami az alkoholszondához hasonlóan, egyszerűen használható és a helyszínen, azonnal képes kimutatni a kokainfogyasztást a sofőrnél.

Az ATR-IR nevű szerkezet infravörös spektroszkópiát alkalmaz, és milliliterenként tíz mikrogramm koncentrációig képes kimutatni a nyálban a kokaint, illetve azok bomlástermékeit. A drog elfogyasztása után közvetlenül a nyálban 500 mikrogramm/milliliter az anyag koncentrációja, aztán ez fokozatosan eltűnik. A laborvizsgálatok 5 nanogrammnyi nyomot is képesek kimutatni, ehhez képest a hordozható és gyors vizsgálatra alkalmas ATR-IR nagyságrendekkel gyengébb.

A berendezés először kivonja a nyálmintából a vizet (az ugyanis az infravörös fény nagy részét elnyeli, rontva ezzel az érzékelés hatásfokát). A maradékot különféle hullámhosszú infrasugarakkal pásztázzák át, és a minta viselkedését összevetik a kokain, koffein, alkohol, illetve ezek bomlástermékeik előre rögzített adataival. Ha a minta ugyanolyan hullámhosszokon hasonló arányban nyelte el az infravörös hullámokat, mint az előzetes vizsgálatokban a kokain, a minta tulajdonosa lebukott. A kutatók azt remélik, hogy érzékenyebb IR-detektorokkal, és egy újfajta infravörös lézer bevetésével az érzékelő finomságát a laboratóriumi vizsgálatokéhoz hasonló szintre tudják javítani a közeljövőben.

Rovatok