Index Vakbarát Hírportál

Kislányról nevezték el a legújabb ismert kígyófajt

2012. január 12., csütörtök 11:04

Egy hétéves kislányról, Matildáról nevezték a Tanzániában két éve felfedezett kígyófajt. A fenyegető kinézetű, két hegyes szarvat viselő, fekete-sárga pikkelyes viperát a világ legújabb ismert kígyófajaként mutatta be a Zootaxa szakfolyóirat.

Az Atheris matildae (Matilda szarvasviperája) nevű bozótviperát a Wildlife Conservation Society tanzániai igazgatójának hétéves kislányáról nevezték el. Tim Davenport, a kígyófajt felfedező három természetvédő egyike elmondta, hogy az akkor még ötéves kislánya az állat befogása után állandóan megbabonázva bámulta a kígyót, és segített a gondozásában. Az állatot emiatt csak Matilda viperájának hívták, a név pedig az állaton ragadt.

Matilda szarvasviperája egy szűk földsávban honos Tanzániában. A természetvédő szervezet titkolja a pontos lelőhelyet, hogy az állatokat megvédjék a trófeavadászoktól. Egész Afrikában mindössze három új viperafajt találtak, ami különösen ritkává és jelentőssé teszi a felfedezést.

Mivel a kígyókat nehéz megszámolni, a Wildlife Conservation Society nem tudja, hány példány élhet Matilda viperájából a vadonban. A fogságban élő 12 példánnyal mindenesetre tenyésztési programba kezdtek. A 12 éve Tanzániában élő Davenport szerint, noha sokan félnek a kígyóktól, a legtöbb ártalmatlan, és a rágcsálók pusztításában is segítenek.

Az Atheris matildae 65 centiméteresre, vagy még annál is nagyobbra nőhet. Davenport elmondása szerint a lánya által gondozott példány vadnak tűnik, és valószínűleg mérges is, de az állat egyáltalán nem agresszív. Davenport maga is többször kézbe vette az állatot; elmondása szerint a bozótviperák marása egyébként sem halálos.

Rovatok