Index Vakbarát Hírportál

Túl nagy a kórházi zajártalom

2012. január 18., szerda 11:57

A kórházi betegszobákban csaknem állandóan erősebb az éjjeli zaj az elfogadhatónál, de sokszor jócskán túllépi a megengedett maximális szintet is – áll egy amerikai vizsgálat összegzésében. A Chicagói Egyetem készített felmérést a témában, és arra jutott, hogy átlagosan csaknem 50 decibeles a zaj a kórtermekben, holott az Egészségügyi Világszervezet előírásai szerint nem szabadna 30-40-nél erősebbnek lennie, néha pedig 80-ra is felmegy, ami már egy láncfűrész hangjával vetekszik. A felmérést száz egyágyas szobában végezték, ágyszomszéd betegek tehát nem zavartak bele az eredménybe.

A zaj egyáltalán nem közömbös a gyógyulás szempontjából. A tanulmány szerzői szerint a betegek nagyjából egy órával kevesebbet alszanak a kórházban, mint otthon, ráadásul rosszabbul: alvásuk felületesebb, gyenge minőségű. Emiatt gyógyulásukhoz hosszabb idő kell.

Más orvosi vélemények szerint az otthoninál rövidebb és rosszabb alvás nemcsak a nagyobb zajnak tudható be, hanem a beteg betegségének is, ráadásul ahhoz, aki súlyosabb beteg, gyakrabban térnek be ápolók ellenőrzésre vagy gyógyszert beadni. Az ilyen betegeknél ezért nem zavartalan az alvás, és zajosabb a környezet, mint egy enyhébb betegségtől szenvedőnek.

Rovatok