Index Vakbarát Hírportál

Lassíthatja az öregedést egy baktérium

2012. január 18., szerda 14:34

Lassíthatja az öregedést az a baktérium, amelyet az Orosz Tudományos Akadémia (RAN) kutatói az örökké fagyott szibériai talajban fedeztek fel. A Bacillus F-nek elkeresztelt baktériumot Jakutföld északi részén, a Föld leghidegebb lakott vidékén találták. A baktérium fehérjéi és más összetevői evolúciós szempontból hárommillió éves késésben vannak jelenkori fajtársaihoz képest.

„Figyelembe véve a Bacillus F szokatlan élőhelyét csak csodálni tudjuk rendkívüli rugalmasságát, tűrőképességét" – hangsúlyozza a RAN szibériai részlegének közleménye, hozzátéve, hogy a baktérium 5 Celsius-fokos hőmérsékleten már képes a szaporodásra.

Nagyezsda Mironova, a novoszibirszki Bioorganikus Kémiai Intézet vezető kutatója szerint a baktérium valamilyen módon képes volt megőrizni a változékonyságát. A baktériumot állatkísérletek alatt egerekbe fecskendezték be. A rágcsálók élettartama másfélszeresére nőtt a kontrollcsoport egyedeihez képest. Erősödött az állatok immunvédekezése, anyagcseréjük pedig 20-30 százalékkal fokozódott.

„A Bacillus F javította az öregedő állatok életminőségét" – emeli ki a közlemény. Az Orosz Tudományos Akadémia azt nem közölte, hogy a baktériumot hány egéren tesztelték, mindössze azt jegyezte meg, hogy további állatkísérletek szükségesek ahhoz, hogy megbízhatóbbnak tekinthessék az eredményeket.

Rovatok