Index Vakbarát Hírportál

Félmilliárd éves tulipánlényt találtak

2012. január 19., csütörtök 13:55

Kanadai régészek 500 millió éves állatmaradványt találtak a Sziklás-hegységben található Burgess-palában. A lelet alakja leginkább egy tulipánhoz hasonlít, aminek a szára a tengerfenékhez köthette az állatot. A lény – hivatalos nevén Siphusauctum gregariumhossza körülbelül húsz centiméter, nagyjából akkora, mint egy konyhakés. A tulipánszerű állatka csigával táplálkozott, a szervezetében gumóba rendeződött az emésztőrendszer és a belek – írja a LiveScience.

Lorna O'Brien, a Torontói Egyetem egyik kutatója azt nyilatkozta, hogy ez a különös emésztőrendszer teszi ezt az ősi állatot egyedülállóvá minden más állati maradvány között. A közelmúltban történt kutatások alkalmával kiderült, hogy a legtöbb bizarr tengeri állat kezdetleges tagja volt néhány mai állatcsoportnak, de a Siphusauctumról jelenleg nem tudni, hogy milyen kapcsolatban állt a jelenkori állatokkal.

A Siphusauctum lelőhelyén a kutatók több mint ezeregyszáz különálló példányt fedeztek fel, ezért a terület a „tulipánágyás" becenevet kapta. Egyébként nem ez az első fura állati maradvány, amit találtak, tavaly novemberben szintén Kanadában egy ötvenlábú élőlény leletét tárták fel.

Rovatok