Index Vakbarát Hírportál

Kiiktatják a szökőmásodperceket

2012. január 19., csütörtök 13:06

A szökőmásodpercek kiiktatását javasolják az időmérésből szakértők, a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) eheti genfi ülésén dönt a kérdésben. A szökőmásodperceket 1972-ben vezették be az összehangolt világidő, az UTC részeként. A Föld forgási sebességére alapozott világidő mellett azonban megjelent a nemzetközi atomidő is. Ezzel a folytonos skálával pontosan tudjuk az időt mérni, mert független a Föld forgásától.

Mint Vincent Meens, az ITU szakértői csoportjának vezetője elmondta, a szökőmásodperc megszüntetése nagyon fontos döntés, mert egy jóval állandóbb időmérést tesz lehetővé a maihoz képest. „Az idő nagyon-nagyon fontos a rádiókommunikációs rendszerek szinkronizálásához. Például sok rendszer GPS-időt használ saját maga szinkronizálásához, és igen fontos lenne mindenkinek, hogy ugyanazt az időt mérje" – utalt a műholdas helymeghatározó rendszerekre, amelyeket ezredmásodperces pontossággal kell összehangolni.

Az ENSZ genfi székhelyű szakosított szervezete, a Nemzetközi Telekommunikációs Unió felel a nemzetközi kommunikációs szabványok összehangolásáért. A szervezet négyévenként megtartott közgyűlése csütörtökön tárgyalja meg a szökőmásodperc kérdését. Az elmúlt negyven évben 34 másodpercet kellett hozzáadni az UTC-hez, legutóbb 2008 utolsó pillanatához, előtte pedig 2005 szilveszterén került erre sor.

Rovatok