Index Vakbarát Hírportál

Megsemmisülhettek a Teremtés oszlopai

2012. január 19., csütörtök 11:10

Megsemmisülhettek a Teremtés oszlopai a Sas-ködben, legalábbis erre engednek következtetni az Európai Űrügynökség (ESA) két csillagászati műholdjának, a Herschelnek és az XMM-Newtonnak a legújabb felvételei.

A Teremtés oszlopai (Pillars of Creation) néven vált ismertté az a fénykép, mely a 6500 fényévnyire, a Kígyó-csillagképben lévő Sas-köd egyik részletéről készült. A képet 1995. április elsején Jeff Hester és Paul Scowen, az Arizonai Állami Egyetem csillagászai készítették a Hubble űrteleszkóppal. A felvétel három hatalmas, gázokból és porból álló oszlopot ábrázol.

Az ESA által közreadott legújabb felvételek az infravörös tartományban működő Herschel-űrteleszkóp, valamint az XMM-Newton röntgencsillagászati műhold által készített képek kombinációja. A felvételeken a Sas-köd gázok és por színes örvényeként jelenik meg, a magját pedig a vörös, zöld, kék, sárga és narancssárga színben pompázó csillagok sűrű pakkja képezi. A csillagok az NGC6611 katalógusjelű halmazhoz tartoznak – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Mint az ESA rámutat, a Sas-köd korábbi infravörös fényben történő megfigyelései már felvetették annak a lehetőségét, hogy megsemmisülhettek a Teremtés oszlopai, az új felvételek alátámasztani látszanak ezt a feltételezést (annak ellenére, hogy az oszlopok még látszanak rajtuk). A megfigyelések arra engednek következtetni, hogy az NGC6611 katalógusjelű halmaz egyik csillaga hatezer évvel ezelőtt felrobbant, szupernóvaként lobbanva el. Ha ilyen kataklizma megtörtént, az Teremtés oszlopainak megsemmisülését okozhatta.

Erre azonban még nincs közvetlen bizonyíték, mivel a Sas-köd 6500 fényévnyire van a Földtől, vagyis 6500 éves késéssel értesülünk az ott lejátszódó eseményekről. Így a szupernóva-robbanást és a Teremtés oszlopainak megsemmisülését körülbelül ötszáz év múlva figyelhetik meg a földi csillagászok.

Rovatok